На термомодернізацію житлових будинків спрямують 6,8 млрд грн

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
utepluvach

Уряд ініціює запуск пілотного проекту Фонду енергоефективності за активною участю муніципалітетів. З урахуванням коштів Держбюджету наступного року, допомоги ЄС та Уряду Німеччини, Фонд зможе спрямувати 6,8 млрд грн на ґранти для ОСББ, які проводитимуть термомодернізацію житлових будинків. Про це повідомила прес-служба Кабінету Міністрів України.

«Фонд енергоефективності, який почав діяти у вересні цього року, напряму працює з ОСББ, які хочуть робити термомодернізацію будинків. На ці цілі з Державного бюджету України вже передані кошти і, з урахуванням бюджету наступного року та допомоги ЄС та Уряду Німеччини, Фонд матиме 6,8 млрд грн на ґранти для ОСББ. Наразі на участь в програмах Фонду подали заявки близько 18 ОСББ. Переважно це великомасштабні проекти, вартість яких становить від 7 до 10 млн грн. Але ми бачимо доволі низький темп освоєння коштів, який свідчить, що може виникнути ситуація, коли бюджетні кошти на програми є, але вони не будуть використані. Ми не можемо собі такого дозволити», — пояснила Міністр розвитку громад та територій України Альона Бабак.

Тому Уряд ініціює надання можливості муніципалітетам долучитись до співпраці ОСББ з Фондом енергоефективності.

«Міста могли би створити нове комунальне підприємство чи визначити вже діюче комунальне підприємство, яке би допомагало ОСББ подавати заявки до Фонду, адмініструвати ці проекти і, найголовніше, брати на себе кредити в банку під муніципальні гарантії», — зазначила Міністр.

Альона Бабак звернула увагу на те, що співвласники повинні самостійно визначитись чи хочуть вони брати участь в програмі фінансування, вибрати проекти, які їм потрібні для будинку, погодити заходи, які будуть реалізовані в їхніх будинках, прийняти рішення щодо погодження кошторису виконання робіт в будинку. А проходження всіх адміністративних бюрократичних процедур має взяти на себе комунальне підприємство. Впровадження заходів з термомодернізації також має відбуватись через прозорі механізми, можливо через ПРОЗОРРО, які б могли здійснювати субпідрядні організації комунального підприємства або самі комунальні підприємства.