Девелопери співпрацюють за іпотекою лише із сьома банками

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
44614139211_18ab2406c8_k

В Україні спостерігається дуже обмежений ринок іпотечного кредитування: наразі девелопери пропонують вибір лише із семи банків. Такі висновки зробили аналітики Національного банку України після відповідного вивчення пропозицій забудовників.

Як зазначається у Звіті НБУ про фінансову стабільність за грудень 2019 року, жоден забудовник не пропонував більше двох банків. Максимальний термін кредитування за партнерськими програмами становить 20 років, а максимальна сума кредиту – 2 млн грн за першого внеску в діапазоні 20– 60%. Вартість становить 19–20% річних, хоча пропонується і знижена на період до п’яти років. Загалом чисті гривневі кредити на будівництво та реконструкцію нерухомості зросли в жовтні 2019 року на 13.4% р/р, але обсяги кредитів залишаються незначними.

«Для підтримання попиту девелопери пропонують знижку або розстрочку. Найнижчі ціни встановлюються за повної оплати – тоді пропонується знижка 5–20% від базової ціни. Поширеною є розстрочка від забудовників, 60% опитаних пропонують відтермінування повної оплати від 3 місяців до 5 років з моменту здачі житла. Найчастіше пропонується зробити перший внесок у 30%, але окремі забудовники готові його знижувати», - зазначають в НБУ.

Проблемою такого фінансування є індексація вартості квадратного метра житла, тому загальна сума інвестиції є невизначеною. У решті випадків прив’язка встановлена до курсу долара США, а отже покупець несе валютний ризик. Інколи графіком платежів неявно передбачено щорічне здорожчання несплаченого залишку до 10%.