Українські дороги обов’язково мають бути оснащені велосипедними доріжками та смугами

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Велодорожка

Дороги України обов’язково повинні бути оснащені велосипедними доріжками та смугами. Відповідна норма міститься у діючому ДБН В.2.3-5:2018 «Вулиці та дороги населених пунктів». Про це на своїй сторінці у Facebook написав президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе.

«Для всіх цивілізованих країнах Європи та світу велосипеди є чудовою альтернативою громадському транспорту або авто. Впевнений, що багато українців також хочуть їздити на роботу велотранспортом, однак через відсутність організованого велосипедного руху, окремих велодоріжок та смуг, це незручно та небезпечно. Тому в ДБН щодо вулиць і доріг введене обов’язкове проектування велодоріжок і смуг на дорогах та прописані чіткі вимоги щодо їх влаштування та параметрів», - поінформував він.

Відтак, на сторінці Лева Парцхаладзе у Facebook провели опитування громадської думки серед користувачів соцмережі щодо розміщення велосипедних доріжок та смуг, на дорогах їх вулиць. За його результатами,  біля 85% учасників опитування відповіли, що їх не вистачає.

За його словами, здійснювати контроль над оснащенням велосипедних доріжок та смуг на дорогах мають органи місцевого самоврядування.

«Згідно з вищезгаданим ДБН, велосипедні доріжки та велосипедні смуги слід влаштовувати на територіях житлових і промислових районів, комунально-складських зон, на магістральних вулицях безперервного і регульованого руху, вулицях місцевого значення, селищних та сільських дорогах, що забезпечують під’їзд велосипедистів до житлових, громадських будинків, промислових підприємств, об’єктів масового відвідування, відкритих автостоянок і гаражів», - відмітив Лев Парцхаладзе.

Президент КБУ підкреслив ключові фактори розміщення велосипедних доріжок та смуг:

- Велосмуги повинні проектуватися лише для одностороннього руху, велодоріжки мають бути переважно односторонніми з обох боків вулиці.

- За наявності забудови з одного боку вулиці слід влаштовувати велодоріжки двостороннього руху на забудованій стороні.

- За наявності велоруху на вулицях з одностороннім рухом його слід передбачати в обох напрямках, у тому числі, з використанням зустрічної велосмуги.

За словами Лева Парцхаладзе, такі зміни дозволять суттєво підвищити безпеку та комфорт, зокрема, велосипедистів на дорогах та сприятимуть активному розвитку велосипедного руху як альтернативи громадському транспорту.

Довідка:

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні документи, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Велосипедна смуга – смуга, призначена для руху велосипедистів в межах проїзної частини вулиці та/або дороги, яка виділена за допомогою дорожньої розмітки або конструктивно.

Велосипедна доріжка – доріжка з покриттям поза межами проїзної частини вулиці та/або дороги, розташована окремо чи суміжно з тротуаром або пішохідною доріжкою, що призначена для руху на велосипедах, інвалідних колясках, немоторизованих засобах пересування і позначена дорожнім знаком та горизонтальною розміткою.