Аудит Держархбудінспекції виявив тисячі «сліпих ліцензій», виданих з порушеннями

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
DABI-2

Нова виконуюча обов’язків Голови Державної архітектурно-будівельної інспекції Олена Костенко ініціювала проведення аудиту, який виявив, що тривалий період в ДАБІ видавалися «сліпі ліцензії». В документах на отримання таких ліцензій абсолютно відсутні фактичні відомості щодо ліцензіата.

Про це повідомила пресслужба Держархбудінспекції.

За словами Олени Костенко, з’ясувалося, що тривалий період в ДАБІ відбувалося декларативне ліцензування.

«Тепер ми не бачимо насправді фактичного стану справ за поданими документами. Будь-яка особа декларувала наявність в неї певного кадрового, технічного і матеріального ресурсу, але ніяким чином це не підтверджувала. Наприклад, зазначається, що є в компанії 15 виконробів, але їх особисті дані відсутні – стоїть пробіл. А натомість повинні бути вказані ПІБ працівника, підтвердження, що це його основна робота і головне підтвердження його кваліфікації», – зазначила керівник ДАБІ.

Читайте також: Уряд поклав виконання обов’язків Голови Держархбудінспекції на Олену Костенко

Олена Костенко каже, що така сама ситуація і з задекларованою технікою багатьох ліцензіатів: «Просто писалося – техніка є. А повинні міститися балансові довідки на машини, механізми, інше устаткування. Нічого цього немає. Більше того, відсутня будь-яка інформація, яка має підтверджувати наявність системи контролю якості та лабораторії – власної – тоді це документ про її акредитацію, або не власної – тоді це угода. І цього нічого немає в «сліпих ліцензіях».

За словами Олени Костенко таких документів видано тисячі за останній період: «Починаючи з 2016 року в інспекції таємним чином діє сліпий порядок ліцензування. Це створювало корупційні ризики і головне ніяким чином не гарантувало безпеки під час виконання будівництва, тобто того, що повинно це ліцензуванням підтвердити. І це може призвести до тяжких наслідків – руйнування об’єктів, отримання тілесних ушкоджень і навіть до летальних випадків».

За словами керівника ДАБІ, вона вже оновила ліцензійну комісію і відтепер жодної «сліпої ліцензіі» не буде видано.