За підсумками 2019 року вартість житла в новобудовах Києва зросла на 3%

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
me3.com.ua

За підсумками минулого року середня вартість житла в київських новобудовах збільшилася на 3,04% і становить 23700 грн/м2.

Про це, спираючись на дані сайту ЛУН, повідомила експертка ринку нерухомості Вікторія Берещак.

Так, за її даними, опісля відносної цінової стабільності в продовж вересня-листопада, на початок січня 2020 року ціни знизилися на 1,25%.

Що стосується цін на квартири з огляду на існуючі класи житла, то за минулий рік вартість об’єктів економ-класу зросла на 2,81% (до 18300 грн/м2), вартість квартир у будинках комфорт-класу зменшилася на 0,49% (до 20600 грн/м2), ціни на квартири бізнес-класу знизилися на 3,05% (до 35000 грн/м2), а елітне житло подешевшало на 3,95% (до 60500 грн/м2).

Серед факторів, які найбільше вплинули на цінову динаміку зміни вартості квадратного метра на новобудови протягом 2019, Вікторія Берещак вказала наступні: 1) рекордне зміцнення гривні по відношенню до долара за останні декілька років - з 27,5/$ у січні до 23,5/$ у грудні, 2) здорожчання процесу будівництва: будматеріали збільшилися в ціні в середньому на 10%, а вартість будівельно-монтажних робіт зросла в ціні на 12-15%, 3) з’ява на первинному ринку принципово нових форматів житла.

Окрім цього на цінові показники вплинула ситуація довкола об’єктів Укрбуду.

«Ситуація довкола компанії Укрбуд засвідчила, що схема, за якою працювали найбільші гравці ринку, морально померла: більше не вдасться продавати типові проекти з котловану, гратись в перехресне фінансування усіх майданчиків, перекидаючи гроші з проекту в проект. Наразі економічно доцільною і правильною є модель девелопменту, за якою мінімум 60% коштів у кошторисі проекту вже є у девелопера, інші 40% він може розраховувати отримати з продажу квартир як на ранніх, так і більш пізніх етапах», - підкреслила Вікторія Берещак.

Що стосується існуючої пропозиції на ринку первинного житла, то, на думку Вікторії Берещак, класифікація житла наразі не враховує появи житлових комплексів нових форматів, що за своїми якісними характеристиками виходять далеко за межі наявних критеріїв для кожного з класів житла, утворюючи нові: комфорт+ чи бізнес+.

Так, за її твердженням, новими форматами, що з’явилися в останні кілька років, варто вважати багатофункціональні ЖК, “місто в місті”, еко-проекти, сервісні ЖК.

«З 239 комплексів, які заявлені до здачі в 2020-2022+ роках, приблизно 30% можна віднести до нових форматів. Деякі із заявлених комплексів поки що не розголошують деталі своїх концепцій, проте за окремими характеристиками їх можна віднести до того чи іншого формату в категоріях комфорт+ і бізнес+», - зазначила експертка.

Вікторія Берещак акцентувала увагу на тому, що в категорії комфорт+ представлені найчастіше наступні формати: 1) формат “місто в місті” - передбачає створення на великій за площею території повноцінної соціально-побутової, рекреаційної інфраструктури (Міні-місто Svitlo Park, ЖК Сирецькі сади тощо), 2) новий формат, що виник у 2019 році - live-work-play - житлові проекти, в яких поруч із житлом створюються торгові, офісні площі, дитячі об’єкти інфраструктури, спортклуб, супермаркет класу комфорт+, підземні та наземні паркінги і консьерж-сервіс (POLARIS Home&Plaza), 3) багатофункціональні житлові комплекси - проєкти, в яких поруч з житлом девелопер розвиває торгові та офісні об’єкти, вписуючи їх в загальне тло комплексу (ЖК Great, ЖК Зарічний тощо), 3) Еко-проекти - комплекси, де завдяки вдало підібраній концепції створено максимально вдалу рекреаційну складову чи особливу увагу приділяють дружньому ставленню до збереження ресурсів планети (ЖК O2 Residence, ЖК Respublika тощо).

В категорії бізнес + активно розвиваються усі зазначені вище формати, але найбільше - багатофункціональні житлові комплекси, що дають змогу втілити не лише мікс форматів нерухомості, але й концепцій з торговельною, офісною, житловою складовими  (наприклад, Rusaniv Residence, ЖК Edelweiss House).

«Поява нових форматів, які можна виокремити у класи комфорт+ і бізнес+, сигналізує про готовність девелоперів реагувати на запити платоспроможного покупця на якісні та цікаві проекти геть нового рівня», - підкреслила Вікторія Берещак.

На її погляд, 2020 рік обіцяє бути багатим на суттєві зміни: йдеться не лише про появу більшої кількості комплексів у нових форматах, але й галузеві зміни, зокрема реформування ДАБІ та інші законодавчі ініціативи, які готують у Верховній Раді та Кабміні.

«Окрім того, потенційний інвестор уважно слідкуватиме за остаточним вирішенням ситуації з об’єктами Укрбуду: від цього залежатимуть рівень довіри до первинного ринку та темпи розвитку житлового будівництва», - підсумувала Вікторія Берещак.