Аудит Держархбудінспекції виявив проблеми з обгрунтованістю видачі будівельних дозволів

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
DABI-2222

Виконуюча обов’язків Голови Державної архітектурно-будівельної інспекції Олена Костенко ініціювала проведення аудиту діяльності ДАБІ, який виявив низку проблем з обґрунтованістю видачі будівельних дозволів та здійсненням заходів нагляду та контролю.

Про це повідомила пресслужба Держархбудінспекції.

Читайте також: Уряд поклав виконання обов’язків Голови Держархбудінспекції на Олену Костенко

За словами Олени Костенко, аудит діяльності ДАБІ повинен виявити слабкі місця в сферах відповідальності інспекції. Результатом цього аудиту стало з’ясування реального стану справ, зокрема, критичних порушень у організаційній структурі відомства, які несуть значні корупційні ризики та порушують діючі норми законодавства.

У ДАБІ зазначили, що згідно чинного порядку, ухвалення усіх найважливіших рішень щодо набуття права на будівництво конкретного об’єкта було сконцентровано в руках однією посадової особи – головного інспектора будівельного нагляду.

«Вже попередній аналіз структури та функціональних обов’язків працівників ДАБІ показав, що багато сфер відповідальності покладено на Головних інспекторів будівельного нагляду. Працівники ДАБІ одночасно поєднують виконання контрольних, дозвільних і ліцензійних функції. По суті, та сама людина видає ліцензію на будівельну діяльність чи дозволяє будівництво конкретного об’єкта і сама ж його контролює. Це несе в собі величезні корупційні ризики. І це не лише порушує будь-яку логіку, а й суперечить чинному законодавству у сфері містобудування»,- зазначає Олена Костенко.

Задля зміни ситуації ДАБІ ухвалила рішення про створення нового дорадчого органу: Комісії з розгляду питань, пов’язаних з реалізацією повноважень Державної архітектурно-будівельної інспекції України щодо дозвільних процедур.

«Потрібно зробити публічним процес ухвалення рішень. Ми відновили систему, за якою, по-перше, такі рішення обов’язково оприлюднюються після розгляду на відповідній комісії. А, по-друге, на цій комісії інспектори змушені оголосити, що саме вони здійснили для того, щоб з’ясувати чому може бути виданий або не виданий дозвіл на будівництво того чи іншого об’єкта», – наголосила Олена Костенко.