Прем`єр-міністр заявив про намір ліквідувати Держархбудінспекцію

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Гончарук

Уряд у 2020 році ініціює низку заходів, спрямованих на дерегуляцію та відкритість дозвільної системи у будівництві. Зокрема, розглядається варіант ліквідації Державної архітектурно-будівельної інспекції у тому вигляді, в якому вона нині функціонує.

Про це в своєму телеграм-каналі заявив Прем`єр-міністр України Олексій Гончарук.

««Схематозів», зокрема в Державній архітектурно-будівельній інспекції, не буде. Це моя принципова позиція. Якщо потрібно буде, то ліквідуємо ДАБІ в тому вигляді, у якому вона є зараз», - наголосив Олексій Гончарук.

Прем`єр-міністр нагадав, що у грудні Уряд запустив Е-кабінет забудовника. Поки що він працює для об’єктів класу наслідків СС1. На черзі — СС2 і СС3. Протягом 2-3 місяців остаточно запрацює е-сервіс для всіх об’єктів. Усі дозволи на будівництво вже можна подавати онлайн.

«Це важливо, оскільки тіньовий ринок посередницьких послуг при видачі ліцензій на будівництво оцінюють у близько 100 млн грн на рік. А за даними 2018 року, майже 50% заявок отримали відмови! Більше жоден чиновник не зможе «кошмарити» забудовника хабарями та надуманими відмовами», - запевнив очільник Кабінету міністрів.

Він впевнений, що сучасна архітектурно-будівельна галузь із прозорими процедурами, сучасними підходами до будівництва, а також високим рівнем безпеки та білим ринком праці – абсолютно досяжна мета. Торік внесок у ВВП від будівельної галузі склав 2,5%. Уряд має на меті досягти середньоєвропейського рівня у 6%. Це значно пришвидшить темпи зростання економіки.

«Уряд зробить усе для стимулювання галузі — дерегуляція, відкритість і наповненість кадастрів, державні програми для збільшення попиту на житло (для ветеранів, ВПО, молоді, дітей-сиріт), доступна іпотека 11-12%, на яку очікуємо вже цього року», - наголосив Олексій Гончарук.