За підсумками 2019 року вартість столичного житла формату «місто в місті» практично не змінилася

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
chajka

За підсумками 2019 року середня ціна в київських об'єктах комфорт-класу формату «місто в місті» практично не змінилася: річне зростання склало 0,2% і доcтягло 21642 грн/м2. Про це повідомили в аналітичному відділі міні-міста SVITLO PARK.

За словами комерційного директора міні-міста SVITLO PARK Олександра Панфілова, стабільність цін протягом 2019 року (коливання склало в середньому 0,5-0,7% щомісяця) викликано переважно тим, що в сегменті комплексної забудови формату «місто в місті» надійшли в продаж нові об'єкти зі стартовими цінами на квартири на 15% нижчі за середньоринкові.

«Так, протягом року в продаж вийшли три нових об'єкти, поставивши низькі ціни на старті - від 16 000 - 17 000 грн/м2. Це в свою чергу скоригувало загальний середньорічний показник ціни за м2», - підкреслив експерт.

Відносно прогнозів на 2020 рік, Олександр Панфілов вважає, з урахуванням зростання собівартості будівництва, можливого ослаблення гривні до 27 грн/дол. і скорочення кількості нових проектів на ринку, ціни можуть вирости на 12%.

«Вже зараз можна говорити про те, що в 2020 році собівартість будівництва збільшиться мінімум на 10%. Крім цього, в Державному бюджеті закладено курс в 27 грн за долар США, що може привести до збільшення цін на первинному ринку житла», - підсумував Олександр Панфілов.

Фахівці SVITLO PARK'а проаналізували 13 житлових комплексів в форматі «місто в місті», що будуються в Києві (кінцевий термін введення в експлуатацію - до IV кварталу 2025 року).

У дослідження включені об'єкти комфорт-класу, що передбачають створення повноцінного інфраструктурного комплексу, що займає не менше 20% від загальної площі ділянки.

Також критерієм відбору ЖК для дослідження є загальна житлова площа об'єкта (не менше 250 тис. м2).