Уряд почав роздавати 2 млрд гривень за державною програмою доступних кредитів 5-7-9%

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Goncharuk

Уряд дав старт Державній програмі “Доступні кредити 5-7-9%”. Ця Програма передбачена для створення і розширення власного мікро- та малого бізнесу під рекордно низький відсоток — 5, 7 або 9% на суму до 1,5 млн грн строком до 5 років. Повідомлення про це оприлюднено на Урядовому порталі.

Отримання вказаних кредитів передбачає обов'язкову забезпечення (заставу, поруку) для отримання кредиту. Нею може бути: об’єкт кредитування, рухоме, нерухоме майно - комерційна нерухомість, спецтехніка, основні засоби тощо. Але придбати нерухомість за рахунок даних кредитів неможна. Втім, існує можливість здійснення за рахунок кредитних коштів будівництва/реконструкції/ремонту в приміщеннях ведення основної господарської діяльності (крім офісних приміщень).

У 2020 році Уряд вже виділив на Програму 2 млрд грн. За рік це дозволить видати понад 50 тисяч доступних кредитів, створити до 90 тисяч нових робочих місць і залучити близько 2 млрд грн внутрішніх інвестицій у сферу малого бізнесу.

Презентуючи Програму, Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук сказав, що ставки кредитування - 5%, 7% або 9% залежатимуть від того, яку кількість робочих місць буде створювати нова справа. Також на ставка залежатиме від розміру бізнесу (до 25 млн грн річної виручки або від 25 до 50 млн грн) та строку його діяльності (до 12 місяців, понад 12 місяців). Ставка кредитування може знижуватись на 0,5% річних за кожного найманого працівника, але не менше ніж до 5% річних.

Фактичне кредитування здійснюватиметься банками - партнерами Програми.

За умовами Програми можна отримати до 1,5 млн грн кредиту строком до 5 років, кредитне фінансування має бути спрямоване підприємцями-учасниками виключно на купівлю або модернізацію основних засобів, а також на ремонт або реконструкцію виробничих приміщень.