Іпотека в Україні стане доступнішою: коли і на скільки подешевшають кредити

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
padinnya

В Україні можливе зниження ставок по іпотеці до 10% з нинішніх 20-24%, якщо Нацбанк здійснить свої плани щодо зниження облікової ставки до 7% до кінця 2020 року.

Про це повідомив президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе, коментуючи ситуацію на українському ринку нерухомості.

За оцінками Лева Парцхаладзе, щоб задовольнити потребу - близько 6 млн громадян, в Україні необхідно побудувати ще 2 млрд кв. м. житла.

"Порятунок – це іпотечне кредитування. Але у нас сьогодні іпотека під 20-24% річних, це практично неможливо. Хто бере, себе заганяє в борги", – підкреслив він.

Президент КБУ пояснив: "Тому перше, що необхідно – знизити облікову ставку Нацбанку. Вона вже зрушила, обіцяють її до 7-8% опустити. Відповідно, іпотека може бути в районі 10%. Це не ідеальна ситуація, як у деяких європейських країнах, але цього вже достатньо, щоб люди могли це робити".

"У Данії взагалі 0%, навіть ще доплачують, щоб люди брали і будували житло. У Швейцарії, Німеччини, Фінляндії – до 2% максимум. В Польщі в районі 3%. Поляки ще створили спеціальну програму для українців. Хто приїжджає з України, отримує кредит під 3-5%, щоб вони там придбали житло і залишилися жити", - роз’яснив він ситуацію з іпотекою в європейських країнах.

Лев Парцхаладзе вважає, що після зниження ставок по іпотеці в Україні до 10% "на 30-40% збільшиться будівництво житла.

Нагадаємо, 4 березня 2020 року відбудеться Перший іпотечний форум: «Іпотека – інструмент стрімкого розвитку економіки», на якому заплановано підписання меморандуму між Кабінетом міністрів України, Національним банком України та Конфедерацією будівельників України, що дасть можливість запустити доступне іпотечне кредитування вже цього року.