У 2020 році триватиме посилення конкуренції між забудовниками за гроші покупця

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
IMG-68c1b0e2aebbf17d1d3e995270541d7d-V

У 2020 році на ринку житла очікується зростання вимог покупця до якості інфраструктурної складової житлових комплексів. Девелопери будуть ретельніше планувати інфраструктуру ЖК та уважніше ставитись до виконання планів з її реалізації. Про це повідомила керуюча партнерка Спільноти девелоперів житла (RED Community) Тетяна Шульга-Забєльська.

Окрім того, на думку експертки, у 2020 році триватиме посилення конкуренції між забудовниками за гроші покупця, що проявлятиметься не стільки у дисконтних “війнах”, скільки в покращенні якості проектів, сервісів на етапі купівлі, і особливо, сервісів для жителів майбутнього ЖК.

«Також сильною залишиться інвестиційна складова в структурі угод на купівлю. Житло поки залишається одним з найпривабливіших для українців інструментів інвестування. Наразі дохідність від здачі квартир в оренду становить 7-10% на рік», - зауважила Тетяна Шульга-Забєльська.

У свою чергу комерційний директор ІБК «ОБРІЙ» Олеся Перчак, повідомила, що у другій половині січня спостерігалося суттєве пожвавлення потенційних покупців: середній показник дзвінків до відділів продажів київських забудовників, порівняно з груднем, збільшився  в середньому на 15%, що є абсолютно притомним для початку року.

«У 2020 році попит на об’єкти житлової нерухомості, як і торік, в основному, базуватиметься на показнику ліквідності та високої інвестиційної привабливості об’єктів», - зазначила експертка.

Як правило, інвестиційно привабливими є об’єкти з унікальною інфраструктурою, унікальним місцерозташуванням (наприклад, біля станції метро або в центральній частині міста, що дає змогу досягти ліквідності за рахунок певних характеристик), або ж проєкти комплексної забудови.

За свідченням Олесі Перчак, інтерес до об’єктів комплексної забудови, як і раніше, залишається основною тенденцією на ринку житлової нерухомості. Покупці прагнуть мати «під рукою» всю необхідну для комфортного життя інфраструктуру. Саме цей показник, як вона вважає, є одним з ключових для всіх сегментів споживачів: тих, хто приглядає об’єкти для особистого проживання, а також з інвестиційною метою. Наявність розвиненої інфраструктури значно підвищує ліквідність об’єкта.

За її даними, наразі 50% угод на первинному ринку укладається і інвестиційною метою, а 50% - для особистого проживання. Порівняно з 2018-м роком, за словами Олесі Перчак, кількість продажів саме з інвестиційною метою суттєво не змінилася.

«Показник інвестиційної привабливості об’єктів є суттєвим насамперед для осіб, які купують об’єкти для отримання пасивного прибутку від здачі об’єктів в оренду чи перепродажу. Вони ретельно слідкують за ринком, за новими проєктами, оцінюють ліквідність і обирають саме ті, що відповідають їхнім очікуванням від майбутньої рентабельності», - підкреслила Олеся Перчак.

Щодо цін на “квадрати”: на думку керівника проєктів компанії Strakhovskyi Group Анни Страховської, вартість житла у 2020 році залежатиме як від зовнішніх, так і від внутрішніх факторів.

«Якщо гривня залишатиметься міцною, а вартість будівельних матеріалів зростатиме, то забудовник, попри існуючий попит, навряд чи знижуватиме ціни. Наразі у більшості компаній досягнута гранична межа рентабельності, що становить 25%», - повідомила вона.

Надія Ляшко, керівник відділу продажу ЖК Bavaria City, зазначила, що в передмісті Києва у 2020 році найбільш затребуваними будуть житлові комплекси комфорт-класу, а також таунхауси.

«Таунхаус коштує на 35-40% дешевше, ніж приватний будинок, а його власники мають всі переваги заміського будинку: вільні планування, великі кухні-студії з виходом в свій дворик, свої паркувальні місця перед будинком», - сказала експертка.

На її погляд, у Київській області також користуватиметься попитом формат житла, який ближче до бізнес-класу. Адже співвідношення ціни на смарт-квартири в Києві та квартири бізнес-класу за містом приблизно однакове.