Столична влада витратить на громадські проекти 170 млн. гривень

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
imgbig

У Києві стартувала подача проектів Громадського бюджету. Цього року на впровадження проектів ГБ-5 виділено 170 млн грн. Подати свій проект можна до 11 березня 2020 року на сайті: https://gb.kyivcity.gov.ua/.

Про це повідомив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

«Громадський бюджет стрімко розвивається, залучаючи до участі в змінах на краще сотні тисяч киян. Цього року ГБ стартує за правилами оновленого Положення, у якому закріплено еволюційні зміни в ГБ, вдосконалено механізми та встановлені запобіжники щодо комерціалізації ГБ та політизації Громадської бюджетної комісії. До роботи над вдосконаленням Положення залучали громадськість, представників команд ГБ, Громадської бюджетної комісії, Міської робочої групи, розпорядників бюджетних коштів, Школи ГБ та депутатів. Велася ця робота понад рік», – розповів Микола Поворозник.

За його словами, відповідно до Положення, для зменшення кількості «серійних проектів» та підвищення якості співпраці Команд із розпорядниками бюджетних коштів (РБК) під час реалізації – один лідер Команди може подати не більше 5 проектів ГБ.

«У ГБ-5 можна буде подавати проекти у двох категоріях: великі та малі проекти. Вартість малих проектів – від 100 до 999 тисяч гривень, великих – від 1 до 3 мільйонів гривень. Зі 170 млн на реалізацію малих проектів спрямовується 40% – 68 млн; на великі проекти 60% – 102 млн. Відсоток обов’язкового резерву в кошторисі проектів становить 20%. Рейтинг, за яким визначаються проекти-переможці, запроваджується для кожної з категорій. Тобто залежно від кошторису проекту буде визначатися і кількість голосів для перемоги: чим дорожчий проект, тим більше потрібно буде набрати голосів. Ми прогнозуємо, що це призведе до збільшення кількості високовартісних проектів-переможців», – підкреслив Микола Поворозник та нагадав, що в ГБ-4 малих проектів-переможців з бюджетом до 0,5 млн грн було більше 85% від загальної кількості.

«Ми маємо чимало вдало реалізованих проектів, які можуть стати прикладом роботи Громадського бюджету. Саме завдяки активній позиції киян у рамках реалізації проектів у місті з’являються нові сквери, дитячі і спортивні майданчики, реалізовуються проекти на базі шкіл, садочків та лікарень. Закликаю киян подавати нові проекти, завдяки яким ми спільно зробимо наше місто, вулицю чи двір кращими», – зазначив Микола Поворозник.