У Миколаєві через е-кабінет намагалися незаконно ввести в експлуатацію 8-поверхівку

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
каб-забуд-1024x771

У Миколаєві забудовник через електронний кабінет намагався незаконно ввести в експлуатацію багатоповерховий житловий будинок. Через даний електронний сервіс було зареєстровано декларацію про готовність до експлуатації 8-ми поверхового житлового будинку за адресою: м. Миколаїв, вул. Шевченко, 65а.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив Віце-прем'єр міністр, міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Посадовець зазначив, що вказаний об’єкт ніяк не може бути віднесений до класу СС1 та вимагає отримання спочатку дозволу на будівництво та у подальшому сертифікату про введення в експлуатацію. Замовником цього будівництва є ВКФ «БІЗНЕС-РЕАЛ», який згідно з відкритими даних державних реєстрів вже є стороною у кількох судових справах, пов’язаних з орендою земельних ділянок та підробкою документів на право власності.

«Наші фахівці провели детальний аналіз ситуації. 10 січня 2020 року працівниками управлінні державного архітектурно-будівельного контролю Миколаївської міської ради зареєстровано повідомлення про початок будівельних робіт 8-ми поверхового житлового будинку як об’єкт класу СС1, а вже за 4 дні замовник будівництва зареєстрував декларацію про готовність об’єкта до експлуатації через електронний кабінет», - написав він.

За словами Михайла Федорова, це стало можливим, через те, що кабінет автоматично підтягує інформацію про початок робіт з реєстру при реєстрації введення в експлуатацію й не перевіряє її. І якщо про початок робіт було повідомлено з порушенням, то виявився ризик і введення об’єкта в експлуатацію з порушенням. Отже, систему намагалися «хакнути» за рахунок зловживання при отриманні послуги офлайн.

«Ми доопрацювали кабінет і відтепер автоматично перепровіряємо інформацію з реєстру, яка вносилася шляхом отримання послуги офлайн. А дуже скоро всі послуги у будівництві стануть автоматичними та електронними», - зазначив Віце-прем'єр.