В Україні будівництво складає лише 2% внутрішнього валового продукту

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
photo_2020-03-04_16-43-26

В Україні будівництво складає лише 2% внутрішнього валового продукту, у той час як в країнах європейського союзу цей показник в середньому становить 5-6%. Про це заявила народний депутат, представник Кабінету міністрів України у Верховній Раді Олена Шуляк під час виступу на форумі "Іпотека — інструмент швидкого розвитку економіки".

"В європейських країнах будівельна галузь становить в середньому 5-6% ВВП. На жаль, в українському ВВП будівництво становить лише 2%. І це вже говорить про те, що українська економіки вимагає певного розігріву", — зазначила Олена Шуляк.

Народний депутат вважає, що ситуацію могла б змінити доступна іпотека. Вона наголосила, що якби в українців були такі доступні механізми як іпотека, то щороку громадяни України спрямовували б до 80 млрд грн на придбання житла. І це б вплинуло на розвиток економіки. Наприклад, саме розвиток іпотеки в свій час допоміг вийти з економічної депресії такій країні, як США, і стати однією з найпотужніших економік світу, оскільки будівельна галузь додатково змушує працювати більше двадцяти суміжних галузей.

За словами Олени Шуляк, для запуску масової іпотеки потрібно переглянути умови її видачі. Зокрема, необхідно розробити нову методику встановлення платоспроможності позичальників. Національний банк вже вивчає це питання.

Як раніше повідомляв портал МЕтри, у Нацбанку вважають, що основними стримуючими факторами розвитку іпотеки в Україні є мораторій на стягнення майна за валютними кредитами, незахищеність прав кредиторів та непрозорість первинного ринку житла.