Комерційна нерухомість наразі малоприваблива для банків

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
hulliver

На  ринку  комерційної  нерухомості спостерігається низька інвестиційна активність.  На  відміну  від житлових  забудовників  девелопери  комерційної  нерухомості  не  залучають  нових кредитів, бо мають великі борги та значні збитки. Про це у своєму звіті повідомляє Національний банк України.

У сегменті торговельної нерухомості терміни введення в експлуатацію довгобудів щоразу переносять. У 2016 році з багатьох анонсованих об’єктів відкрили лише великі ТРЦ – у м. Києві та м. Львові.

«У  першому  півріччі  цього  року  в  столиці  дещо  знизився  рівень  вакантності  та підвищилися ставки оренди. Але значне зростання пропозиції нових площ наступного року є малоймовірним, адже загальна орендна площа анонсованих або заморожених об’єктів перевищує 500 тис. кв. м. – половина від тієї, яку нині експлуатують», - йдеться у звіті НБУ.

У Нацбанку зазначають, що низька якість кредитів, виданих компаніям, що займаються побудовою торговельної, офісної та готельної нерухомості, є суттєвою проблемою для банків. Навіть зниження вакантності ТРЦ і готелів, зростання обороту роздрібної торгівлі та ділової активності в цілому не призводять до поліпшення обслуговування кредитів.