У Мін'юсті дали поради щодо перевірки забудовника при купівлі квартири в новобудові

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
me3.com.ua

Як придбати житло на первинному ринку і не потрапити на несумлінного забудовника. Універсальні поради про те, як убезпечити себе перед покупкою квартири в новобудові і що перевіряти в першу чергу, розповіла заступник Міністра юстиції з питань державної реєстрації Ольга Онищук в ефірі телеканалу 1 + 1.

Ольга Онищук, перерахувала реєстри та перелік документів, які необхідно перевірити, перед покупкою квартири у забудовника.

Зокрема, чиновниця порекомендувала перевірити власника або орендаря земельної ділянки в Публічній кадастровій карті. Про наявність проблем щодо земельної ділянки (арешти, заборони) можна дізнатися після отримання довідки з Державного реєстру прав нерухомого майна. Крім того, щоб будувати багатоповерховий будинок, забудовник повинен отримати дозвіл на виконання будівельних робіт, перевірити який можна на сайті Державної архітектурно-будівельної інспекції України. На зазначеному сайті можна перевірити і ліцензію підрядника на здійснення будівництва, наявність якої є обов'язковою.

Крім того, варто перевірити засновників забудовника, види його діяльності, чи не визнаний він банкрутом. Для цього потрібно направити запит до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Наявність боргів забудовника перед державою можна дізнатися, скориставшись сервісом Державної фіскальної служби.