У столичній держадміністрації роз'яснили як розмістити ресторан на першому поверсі житлового будинку

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
photo_2020-10-23_00-48-58

Розміщення ресторану на першому поверсі житлового будинку має свої особливості і тому не завжди є вдалою ідеєю. Про специфіку проектування таких закладів у житловому будинку написав заступник директора Департаменту містобудування та архітектури Київської міської державної адміністрації, начальник управління адміністративних послуг Юрій Тацій на своїй сторінці у Facebook.

«Явище кафе, пекарень та ресторанів, які знаходяться на нижніх поверхах багатоквартирних будинків – поширене для Києва. Особливо така практика притаманна для житлових кварталів, де «все включено» - і поліклініка, і кав’ярня, і фітнес-клуб, однак кількість місця на ділянці залишається обмеженою», - написав він.

Посадовець зазначив, що найчастіше заклади громадського харчування відкривають у приміщеннях, які шляхом реконструкції переводять із житлових у нежитлові. Проте проектант такої реконструкції зіштовхнеться з купою вимог, прописаних у різних державних будівельних нормах, а саме:

1) Кількість паркомісць. Під час будівництва житлової споруди парковки проектуються відповідно до кількості квартир і кімнат у них. Для закладів громадського харчування вимоги інші, які не завжди можуть бути втілені в межах території забудови.

2) У приміщенні потрібно передбачити два окремих входи/виходи для винесення сміття та для прийому вантажів (зокрема, продуктів харчування). Зважаючи на те, що будинок вже зведений, а реконструкція – це зміна тільки внутрішнього простору квартири, зробити додатковий вихід вкрай проблематично.

3) Середній рівень дозволеного навантаження на електромережу згідно з ДБН становить приблизно 2,5 кВт на одну квартиру. Загалом показник залежить від поверховості будинку і загальної кількості квартир. Ресторан, зважаючи на велику кількість електроприладів для приготування їжі, може нести навантаження на систему у розмірі 50 кВт. Як це відобразиться на електрозабезпеченні всього житлового будинку – питання відкрите.

4) Робота кафе потребує зовсім інших вентиляційних та протипожежних систем, ніж в усьому будинку. Для цього необхідні складні проектні рішення та специфічні погодження.

5) Функціонування закладу громадського харчування – це завжди сильні запахи, підвищений рівень шуму та забруднення. Знизити їх до дозволеного рівня – додаткова складність як для замовника, так і для архітектора. У всьому перерахованому мають бути враховані інтереси осіб, які живуть поряд, і умови їх проживання не можуть бути погіршені на догоду чиїхось бізнес-інтересів.

«Тож якщо ви збираєтесь відкрити заклад громадського харчування на першому поверсі житлового будинку, уважно вивчіть це складне питання з різних боків, врахуйте всі вимоги законодавства та детально оцініть всі варіанти розташування вашого майбутнього ресторану», - резюмував посадовець.