Експертна думка: У 2020 році ціна будівництва не вплинула на вартість квартир

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
me3.com.ua

У 2020 році ціни на будівельні матеріали і будівельно-монтажні роботи практично не позначилися на вартості житла. Про це повідомила експерт ринку нерухомості Ангеліна Деревльова.

За її словами, протягом 2020 року вартість цегли і гіпсової штукатурки практично не змінилася. Разом з тим вартість бетону марки М400 виросла в ціні практично на 25% до 2250 грн / м3, а розчин М75 подорожчав на понад 18% - з 1800 грн до 2200 грн / м3.

Експерт зазначає, що вартість арматури протягом року була схильна до значних коливань.

«В Україні працює всього 2 заводи, які виробляють арматуру. І як тільки один з них з якихось причин припиняє продаж, інший на свою продукцію піднімає ціни. Через це протягом року спостерігаються цінові стрибки. Такі коливання відбуваються останні 6 років, з тих пір, як закрилися донецькі заводи», - підкреслює Ангеліна Деревльова.

Вартість вентильованого фасаду за умови використання керамогранітних плитки становить близько 90 дол. на кв. м. Ця технологія використовується при будівництві будинків бізнес- і преміум-класу, в деяких випадках її використовує і комфорт-клас. «Вентильовані фасади переважно складаються з імпортних матеріалів таких, як алюмінієві напрямні, скло, профіль та ін. Тому їх вартість на 40% залежить від курсу американського долара», - розповідає експерт.

Ангеліна Деревльова зазначає, що в 2020 році вартість будівельно-монтажних робіт не зазнала істотних змін.

«За перше півріччя, за даними Головного управління статистики м.Києва, кількість квадратних метрів житла, введених в експлуатацію просіло на 41% в порівнянні з аналогічним періодом 2019 року. Причини падіння пов'язані в тому числі і з реформою Державної архітектурно-будівельної інспекції. При цьому індекс будівельної продукції (виконаних будівельних робіт) зменшився за 7 місяців цього року в порівнянні з січнем-липнем 2019 року всього на 5,9%. Ці дані говорять, що ринок живе і активно розвивається», - зауважує вона.

На думку Ангеліни Деревльової, в 2021 році можливе корегування існуючих цін на будматеріали і будівельно-монтажні роботи в межах 10-15%.

У свою чергу експерт ринку Вікторія Нерода зазначила, що в залежності від використовуваних будматеріалів, різниця в собівартості будівництва житла може досягати 25%.

«Такий ціновий розрив спостерігається між об'єктами економ-класу і нових форматів житла, таких як, наприклад, nature friendly в найближчому передмісті столиці. Саме в об'єктах нових форматів спостерігається оптимальне поєднання ціни кв.м з якістю будівництва і створюваними об'єктами інфраструктури, рекреації», - сказала Вікторія Нерода.

Вона повідомила, що в передмісті Києва собівартість будівництва в середньому на 15-20% нижче, ніж в Києві, переважно за рахунок якості використовуваних матеріалів і поверховості будівництва. При цьому приміські об'єкти, в яких використовуються більш якісні матеріали, що відповідають об'єктам бізнес-класу, вартість будівництва порівнянна з київськими об'єктами аналогічного класу.

Вікторія Нерода звернула увагу на те, що в період з березня по липень ціна на основні якісні будівельні матеріали і будівельно-монтажні роботи залишилася практично без змін. У міру активізації робіт на будмайданчиках, до середини вересня стала помітна цінова динаміка на будматеріали», - розповіла експерт.

На її думку, при зростаючому ринку будівництва і планомірному підвищенні попиту на будівельну продукцію, в 2021 році зростання будівельних матеріалів може скласти 15-17%. Також важливим фактором зростання вартості будматеріалів може стати зростання курсу американського долара.

«Запас стабільних цін» на будматеріали можливий при курсі 28-29 грн/дол. При цьому, багато виробників можуть «підстрахуватися», встановивши ціни з невеликим запасом: по курсу 30-31 грн/дол», - розповіла Вікторія Нерода.

Говорячи про перспективи 2021 року на первинному ринку житла Києва і передмістя, експерти вважають, що велика ймовірність того, що вартість житла зросте, але це може торкнутися в основному об'єктів комфорт і бізнес-класу, з яскраво вираженою і реалізованої концепцією, а також об'єктів нових форматів.

«З огляду на більш чітке позиціонування і продумані маркетингові зусилля у "комфорту" і "бізнес-класу" більше шансів підняти ціни в наступному році, особливо у проектів на високій стадії готовності. На скільки - точно спрогнозувати неможливо через відсутність будь-яких вступних за термінами можливого локдауна і ступеня обмежень. "Економ" може стати дешевше ще на 3-5% в доларовому еквіваленті. "Преміум" залишиться на колишньому рівні, але не варто чекати в наступному році виходу на ринок нових проектів», - розповіла Ангеліна Деревльова.

Вона вважає, що швидше за все в 2021 році кількість довгобудів буде рости, в зв'язку з цим потенційним інвесторам буде все складніше приймати рішення про інвестування в об'єкт, що будується.

«Термін прийняття рішення про інвестування в покупку житла може збільшиться в середньому до 3-6 місяців», - підкреслила вона.

На думку Ангеліни Деревльової, ще однією важливою тенденцією розвитку київського первинного ринку в 2021 році може стати збільшення витрат забудовників на благоустрій.

«Витрати на благоустрій будуть рости. Наприклад, в бізнес-класі, в великих комплексах (висотне будівництво, без урахування зовнішніх мереж) витрати можуть складати до 8% від собівартості будівництва. Ця тенденція пошириться і на комфорт-клас. Так, наприклад, якщо говорити про концепцію child-friendly, то обладнати тільки дитячий майданчик вже не досить. Необхідно зонувати територію з урахуванням того, що тут будуть гуляти діти різного віку. Потрібні майданчики, які враховують норми безпеки і захоплення кожної з вікових груп, мамам з колясками також потрібні променади для прогулянок. Необхідно приділити увагу тим, хто любить займатися спортом: обладнати спортивні майданчики, бігові доріжки, велодоріжки. Серед київських об'єктів, саме ЖК з грамотною концепцією і чітко окресленої цільової аудиторією, будуть користуватися підвищеним попитом», - підсумувала Ангеліна Деревльова.

Вікторія Нерода вважає, що в передмісті Києва в 2021 році купівельний попит буде сконцентрований в основному на малоповерхових об'єктах підвищеної комфортності, які будуються з використання більш дорогих матеріалів, а більш 1/3 території яких відведено під рекреацію і облаштування комфортного середовища. При цьому важливим для покупця стане, надійність компанії-забудовника, його фінансова міцність, застосовувана бізнес-модель, а також плани компанії з будівництва нових черг ЖК.

«У 2021 році більше 60% попиту в передмісті столиці буде сконцентровано на об'єктах підвищеної комфортності, переважного нових форматів. При цьому покупець буде звертати увагу не тільки на якість майбутнього житлового комплексу, а ще й на репутацію і фінансові можливості забудовника. Наявність у забудовника власних коштів в розмірі до 70% від кошторисної вартості будівництва стане додатковою гарантією надійності вкладень в об'єкт, що будується », - резюмує Вікторія Нерода.