Нацбанк: український будівельний ринок непрозорий та хаотичний

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
крани-евріка

Український ринок новобудов досі є непрозорим та хаотичним. Таку характеристику цьому ринку надав Національний банк України у звіті про фінансову стабільність за грудень 2020 року.

В НБУ вважають, що глобальною проблемою для ринку стало зволікання з реформою Державної архітектурно-будівельної інспекції. За рік з часу анонсування реформи ДАБІ вона досі перебуває на початковому етапі, та все ще не визначено цільового формату системи контролю у будівництві. За відсутності дієвого регулювання властиві первинному ринку нерухомості ризики зберігаються.

«Первинний ринок нерухомості залишається неврегульованим та непрозорим, це створює ризики як для приватних інвесторів, так і для банків-кредиторів. З’являється дедалі більше ошуканих осіб – цього року їхня кількість зросла на понад 12 тисяч інвесторів Аркади (додатково до майже 30 тис. постраждалих інвесторів у забудови Укогруп та Укрбуду)», -  вважають фахівці Нацбанку.

В НБУ зазначають, що в останні місяці з’явилося кілька законопроєктів, покликаних урегулювати ринок та вдосконалити механізми фінансування будівництва житла, проте помітного прогресу в цьому напрямі немає.

«Без підвищення прозорості в галузі, посилення відповідальності забудовників та впровадження механізмів фінансування будівництва, що унеможливлюють шахрайство, іпотека на первинному ринку нерухомості не стане масовою», - вважають в Національному банку.