Нацбанк констатував зростання цін на житло в Києві

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
zrostannya

Ціни на житло у Києві протягом 2020 року стабільно зростають. Відповідні дані оприлюднив Національний банк України у у звіті про фінансову стабільність за грудень 2020 року.

В НБУ констатували, що у Києві вартість нового житла в гривні у вересні 2020 року була вищою на 5–10%, ніж рік тому, на вторинному ринку, в доларі, – до 5%.

«Ринкові ціни на житло в Києві загалом є близькими до природнього рівня, хоча періодично відхиляються від нього. Наприклад, в останні місяці вартість житла в Києві зростала навіть попри пандемію та супутні обмеження. Хоча фундаментальні фактори, що зумовлюють динаміку цін, як то рівень безробіття, дещо погіршилися», - йдеться у звіті.

Аналітики НБУ вважають, що збільшення вартості житла цьогоріч було передусім обумовлене зростанням цін на будматеріали: на 5.3% р/р на кінець вересня. Крім того, свою роль відіграли пожвавлення іпотечного кредитування та зростання рівня заощаджень населення в умовах кризи. Також ріст цін певною мірою пояснюється помітним зниженням ставок за депозитами, що є альтернативним напрямом для інвестування в житло.

На думку фахівців Нацбанку, тенденція росту цін на житло зберігатиметься й в наступному році.

«Висхідний тренд цін збережеться і надалі, підігрітий звуженням маржинальності забудовників та поступовим відновленням іпотеки», - зазначили в НБУ.