Непорядні замовники будівництва іноді підробляють будпаспорти і Містобудівні умови і обмеження

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
-1

Замовники об'єктів будівництва, щоб приховати порушення, іноді підробляють вихідні дані на проєктування, а саме Містобудівні умови і обмеження (МУО), а також будпаспорти.

Про це написав заступник директора Департаменту містобудування та архітектури Київської міської державної адміністрації Юрій Тацій на своїй сторінці у Facebook.

«Кількість випадків підробки МУО та будпаспортів невелика, по більшості з них відкриті кримінальні провадження. На своїй практиці я пам’ятаю три таких випадки», - написав він.

За словами посадовця, на такий злочин зазвичай йдуть замовники на об’єкти будівництва.

«Наприклад, приїжджає перевірка, а їм показують містобуди зі зміненим текстом, щоб приховати дії, що не були встановлені відповідними органами. Або ж замість чотириповерхової споруди будують висотну будівлю, чи замість будівництва однієї споруди зводять одразу цілий комплекс», - уточнив Юрій Тацій.

Посадовець навів механізм боротьби департаменту з підробкою вказаних дозвільних документів:

- По-перше, найдієвіший інструмент це публічність. Саме для цього проведено інвентаризацію всіх МУО та будпаспортів для того, щоб викласти їх у публічному доступу і користувачі мали змогу звірити їх з оригіналами, що зберігаються в Департаменті.

- По-друге, всі вихідні дані на проєктування вносяться в Єдину державну е-систему у сфері будівництва, яка надійно захищена від стороннього втручання.