За рік понад 2,2 тисячі сімей отримали житло на умовах фінансового лізингу

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
police

Державна іпотечна установа за рік фактично забезпечила 2 233 українських сім’ї житлом на умовах фінансового лізингу. Ще понад 13 тис. сімей подали заяви на отримання житла у фінансовий лізинг та очікують на позитивне рішення.

Про це повідомила пресслужба ДІУ.

Як зазначили у ДІУ, програма фінансового лізингу діє по всій території України. 78% придбаного житла знаходиться в обласних центрах, 22% - в інших населених пунктах. Середня лізингова ставка по портфелю переданого у фінансовий лізинг житла складає 9% річних.

Наразі програма по забезпеченню житлом на умовах фінансового лізингу виконується ДІУ спільно з Міністерством внутрішніх справ України. Досі за цією програмою придбати житло в лізинг мали можливість сім’ї українських поліціянтів та службовців дерслужби з надзвичайних ситуацій.

Втім, враховуючі позитивні результати реалізації програми «Житло у фінансовий лізинг», ДІУ запропонувало розповсюдити цей механізм на інші державні структури. Зокрема, було запропоновано використати цей механізм для забезпечення житлом, зокрема військовослужбовців Міноборони, Служби Безпеки України, Національної гвардії України, лікарів Міністерства охорони здоров’я та вчителів Міністерства освіти та науки України.

«Передбачається, що розширення дії програми ДІУ та збільшення обсягу лізингового житла відбудеться після закінчення первинного розміщення державою облігацій ДІУ серії «G3» загальною номінальною вартістю 3 млрд. гривень, забезпечених Державною гарантією за зобов’язаннями ДІУ від 03 грудня 2020 року», - зазначили в ДІУ.

У ДІУ нагадали, що використання фінансового лізингу житлової нерухомості має ряд переваг в порівнянні з іпотечним кредитуванням:
• фінансовий лізинг поєднує в собі переваги житлового кредитування і житлової оренди;
• відсутній початковий внесок, як в іпотечному кредиті;
• у лізингових угодах відсутній договір застави і поручительства з боку третіх осіб;
• кредитні ризики при фінансовому лізингу значно нижче, ніж при іпотечному кредитуванні;
• при наявності заощаджень у лізингоодержувача (покупця) може бути знижена сума лізингових платежів або зменшено термін дії договору лізингу;
• лізинг дозволяє уникнути загрози стягнення майна сторонніми кредиторами, так як майно, передане в лізинг, під час договору належить лізинговій компанії;
• можливість припинення договору житлового лізингу на будь-якому етапі, на відміну від договору по іпотечному кредитуванню.