Торік будівництво нових квартир в Україні скоротилось майже в 3 рази

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
me3.com.ua

У 2020 році українські забудовники почали будівництво житлових об’єктів на 65,9 тис квартир. Це майже в 3 рази менше ніж 2019 році та в 2,5 рази менше ніж у 2018 році. Такі дані оприлюднила Державна служба статистики України.

У Держстаті уточнили, що на відміну від минулого року, у 2019 році в Україні було розпочато будівництво житлових об’єктів з загальною кількістю 188964 квартир. У 2018 році цей показник дорівнював 166991 квартира.

Представники будівельного бізнесу пояснюють зазначене падіння незакінченою реформою дозвільної системи в будівельній галузі, що значною мірою заблокувало початок будівництва нових об’єктів, а також карантинними заходами у зв’язку з пандемією COVID-19.

Так, засновник та керуючий партнер групи компаній DIM Олександр Насіковський, впевнений, що скорочення у 2020 році кількості нових проєктів, без сумнівів пов'язане з двома чинниками: карантинні обмежувальні заходи та наслідки незавершеної реформи ДАБІ.

«Минулий рік виявився непростим для будівельної галузі. Ринок не був готовим до форс-мажорних обставин карантину, лише лідери ринку зуміли вчасно пристосуватися до обставин, не зменшуючи обсягів будівництва, концентруючи увагу на якості власних житлових комплексів. Проте старт переважної більшості нових проєктів із зрозумілих причин був щонайменше відкладений», - вважає Олександр Насіковський.

Експерт вважає, що через зменшення обсягів будівництва, частково зменшилася різниця між пропозицією та попитом, тобто ринок став більш збалансованим. Крім того, пандемія пришвидшила переформатування ринку, девелопери почали впроваджувати нові бізнес-моделі, орієнтовані на створення європейської якості житла.

Опитані порталом МЕтри представники будівельного бізнесу прогнозують у 2021 році збільшення кількості нових об'єктів на первинному ринку житла на 20-30%.