Від початку року найбільша активність покупців на ринку нерухомості зафіксована в Києві та Харкові

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Протягом січня і лютого 2021 року найбільша активність покупців спостерігалася в Києві та Харкові.

За словами Ігоря Балаки, голови Харківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України (АФНУ), на первинному ринку середня вартість м2 склала 21176 грн, що лише на 1,5% більше, ніж у грудні 2020 року. Упродовж січня-лютого найбільшим попитом користувалися 1,- 2-кімнатні квартири площею від 30м2 до 60м2.

Щодо ситуації на вторинному ринку, то на кінець лютого ціна залишалася стабільною: залежно від розташування, якості будинку та площі квартири ціна варіювалася в межах 0,5-1%.

Ігор Балака зазначив, що на первинному ринку найвища вартість квартир зафіксована в Центрі та Нагорному районі – близько 38500 грн/м2, у біля станцій метро Наукова та Ботсад – 35600 грн/м2, у Сокольниках та сел. Жуковського – 34 000 грн/м2, на вул. Шевченка та Журавлівці – 21800 грн/м2. Найнижча ціна на новобудови Харкова зафіксована в районі Кільцевої і становить 13800 грн/м2.

Щодо вторинного ринку, то, за даними експерта, ситуація дзеркальна первинному ринку.

«Найбільш популярними є квартири в центральних районах міста та будинках, побудованих не пізніше 2015 року”, - підсумував експерт.

Олена Гайдамаха, голова Київського міського відділення АФНУ, зазначила, що від початку року ціни на вторинному ринку Києва зросли до 2%. Станом на середину березня ціна на 1-кімнатні квартир стартує від 1300$/м2, на 2-кімнатні - від 1100$/м2, а на 3-кімнатні- від 900$/м2.

У той же час за, за словами експертки, на первинному ринку столиці в січні-лютому спостерігалося відносне цінове затишшя.

“Забудовники активно впроваджували різноманітні акції до свят, стимулюючи попит після зимового локдауну. Тому у більшості об’єктів ціни залишилися на рівні кінця грудня 2020 року”, - розказала Олена Гайдамаха.

За її даними на середину березня діапазон цін у новобудовах наразі становить від 20000 грн/м2 до 48000 грн/м2 на Лівому березі міста й 28000 грн/м2 - 54000 грн/м2 на Правому березі.

Юрій Піта, президент Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України, зазначив, що зимове затишшя на ринку нерухомості цілком типове для України. Проте, починаючи з другої декади лютого, кількість угод на вторинному ринку, порівняно з показниками грудня, зросла майже на 5-7%.

«Активізація, як продавців так і покупців мала б свідчити про поступове «повернення» ринку до звичайного режиму. Проте зараз на ринку досі панує ситуація часткової невизначеності, пов’язаної з епідеміологічною ситуацією», - розповів він.

Експерт нагадав, що наразі Івано-Франківська, Чернівецька, Закарпатська та Житомирська області вже перебувають у «червоній» зоні та ще 10 регіонів – у «помаранчевій» зоні за кількістю виявлених захворювань на COVID-19.

«Запровадження обмежень, безумовно, позначиться на ринку житлової нерухомості, в першу чергу на кількості укладених угод. Звісно, поки що зарано робити якісь ґрунтовні прогнози, адже, як засвідчив січневий локдаун, карантинні обмеження можуть бути більш м’якими, ніж це було у березні минулого року. Проте на ринку, як і впродовж 2020 року, часткова невизначеність є запорукою певної цінової стабільності», - підкреслив Юрій Піта.

На його думку, цьогоріч для розвитку первинного та вторинного ринків житлової нерухомості визначальними стануть ситуація в економіці країни, насамперед це стосується, рівня інфляції, від якого залежатиме вартість квартир, подолання наслідків пандемії, а також державна політика щодо регулювання ріелторської діяльності.

Він нагадав, що на початку лютого 2021 року до порядку денного Верховної ради України включено Законопроєкт №3618 «Про ріелтерську діяльність в Україні».

За його словами, Асоціація фахівців нерухомості України ще в 2020 році неодноразово звертали увагу на те, що даний документ суттєво обмежує права власників нерухомого майна вільно ним розпоряджатися без посередників (окрім операцій з дарування та спадкування). Таких обмежень в правах немає в жодній цивілізованій країні світу, адже продавець / покупець має сам обирати, як йому здійснити ту чи іншу операцію, самостійно чи за допомогою рієлтора.

Юрій Піта наголосив, що Законопроект 3618 фактично спрямований на монополізацію ринку рієлторських послуг та встановлює суттєві обмеження доступу до ринку. Документ вимагатиме обов’язкову реєстрацію всіх угод в Єдиній базі даних, якої ще не створено. Крім цього кожен рієлтор має стати членом спеціальної громадської організації, яка буде вирішувати, кому надавати або не надавати право для ведення рієлторської діяльності.

«Такі обмеження і намагання нав’язати міфічну «рієлторську контору»-посередника є безпідставним і немотивованим втручанням в діяльність ринку. До того ж прийняття цього законопроєкту може спричинити колапс на ринку нерухомості та суттєво позначиться, як на вартості ріелторських послуг, так і на ціні житла. Щонайменше вартість рієлторських послуг може суттєво зрости», - зауважив експерт.

На його погляд, у законопроєкті, який би ефективно регулював рієлторську діяльність, варто, в першу чергу, врахувати думку 3-х сторін: споживачів, рієлторів та держави.

«Законопроєкт  3618 не враховує думку жодної з них. Цей законопроєкт можна розцінити, як брутальну спробу рейдерського захоплення ринку. Ми закликаємо народних депутатів за жодних обставин не підтримувати даний документ», - резюмував Юрій Піта.