ДІУ та Укрфінжитло вирішили об’єднати

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Рада

Верховна Рада України підтримала за основу законопроєкт 5308, відповідно до якого Державну іпотечну установу (ДІУ) приєднають до Української фінансової житлової компанії.

Як повідомляє портал МЕтри, за таке рішення проголосувало 263 народних депутата.

Читайте також: У Нацбанку розкритикували велику кількість державних житлових фінустанов

Автори законопроєкту у пояснювальній записці вказують на те, що прийняття вказаного законодавчого акту створить необхідні умови для належної реалізації нової програми «Доступна іпотека», забезпечення функціонування ринку іпотечного кредитування і впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом.

Також автори законопроєкту зазначають, що метою створення в минулому році ПрАТ «Укрфінжитло» було, зокрема, забезпечення функціонування ринку іпотечного кредитування, сприяння та впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом.

При цьому з 2004 року на ринку іпотечного кредитування з аналогічною метою вже працює ДІУ.  Основним завданням цієї установи є рефінансування іпотечних кредиторів (банків і небанківських фінансових установ), в тому числі за рахунок коштів, які отримані від розміщення цінних паперів.

Щоби об'єднати ДІУ і Укрфінжитло народні депутати пропонують внести зміни до держбюджету і випустити облігації внутрішньої держпозики обсягом 20 млрд. грн. У зв'язку з цим, зокрема, пропонується збільшити граничний обсяг держборгу, закладеного в бюджет на 2021 рік, на ці 20 млрд. грн.