Забудовник через суд скасував статус зеленої зони Протасового яру в Києві

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
турбілон

Окружний адміністративний суд за позовом компанії-забудовника «Дайтона Груп» визнав протиправним рішення Київради про повернення статусу території зелених насаджень ділянкам у Протасовому Яру, які раніше було відведено під забудову. Також суд визнав протиправною і нечинною заяву Київради про створення регіонального ландшафтного парку в Протасовому яру.

Як повідомило видання «Наші гроші», йдеться про ділянки на вулиці Миколи Амосова, де компанії «Бора» і «Дайтона груп» планують збудувати три багатоповерхові башти ЖК Tourbillon.

Суд дійшов висновку, що Київрада «втрутилася» у право компанії «Дайтона груп» на майно й не розглянула можливість компенсації забудовнику. «Дайтона груп», своєю чергою, заявила в суді, що для будівництва ЖК вже уклала договори на 27,61 мільйона гривень, а акціонерне товариство уклало 44 договори з інвесторами на 65,34 мільйона гривень.

Окружний адмінсуд вирішив, що, голосуючи за проєкти рішень, депутати Київради перевищили повноваження. На думку суду, жоден нормативний акт не передбачає можливості визнання органом місцевого самоврядування раніше прийнятого ним рішення таким, що не відповідає інтересам територіальної громади.

Також суд вважає, що Київрада не може скасувати своє попереднє рішення від 2007 року, оскільки воно було реалізовано та породило, зокрема в частині змін до Генплану столиці, правові наслідки для фірми «Бора» у вигляді права користування ділянкою у Протасовому Яру.

Як повідомляв портал МЕтри, у Протасовому Яру на площі 2 га ТОВ «Дайтона Груп» збирається збудувати багатофункціональний комплекс Tourbillon, що призвело до активних протестів громадськості, які вимагають зберегти цю зелену зону столиці.