Експерт: З початку року вартість житла у Сумах зросла до 18%

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Sumy

Ціни на первинному та вторинному ринках нерухомості Сум з початку 2021 року зросли в середньому на 15-18%. Основним каталізатором загального здорожчання квартир стало різке й значне лютневе підняття цін забудовниками.

Про це повідомив Олександр Бортник, голова Сумського відділення АФНУ.

За словами експерта, в Сумах найбільш популярними є 1-кімнатні квартири, як в новобудовах, так і в сегменті “соціального житла”.

"Понад 40% попиту припадає саме на такі квартири", - розповів фахівець.

В той же час він звернув увагу на те, що, починаючи з кінця квітня, зросла кількість запитів і придбань квартир з двома і трьома спальними кімнатами площею від від 65 м2.

“Великі квартири купують молоді сім'ї з дітьми. Таких квартир в новобудовах майже немає, тому покупці шукають їх саме на вторинному ринку. При цьому вартість 3-кімнатної квартири на “вторинці” майже тотожна ціні 1-кімнатної в новобудові”, - зазначив експерт.

За його даними, станом на травень 2021 року, середня вартість 1-кімнатної квартири на вторинному ринку склала 20,5 тис. дол, а найнижча ціна склала 13-17 тис. дол.

Олександр Бортник зазначив, що з початку року в Сумах попит на нове житло майже не змінився і залишається досить високим. В той же час вторинний ринок досі має ознаки “відкладеного попиту”.

У найближчі місяці, за даними Сумського відділення АФНУ, можливе зростання попиту на великі за площею квартири на вторинному ринку з ремонтом. Експерт наголосив, що розвиток іпотечного кредитування дає змогу більшій кількості громадян придбати власне житло більшої площі.

“Вартість будівельних матеріалів значно зросла. Тому більшість покупців намагатиметься придбати квартиру, в якій би відразу було можливим комфортне проживання без витрат часу і коштів на ремонт. Ми очікуємо зростання попиту саме на великі за площею квартири (50-120 м2) придатні для комфортного проживання”, - сказав він.

За його даними, вперше за останні кілька років в сегменті оренди спостерігається значне перевищення пропозицій над попитом, що фактично тримає ціни на сталій позначці. Експерт пояснює це тим, що в Сумах досить багато успадкованого житла, яке нові власники не квапляться продавати в сподіванні на зростання ціни. Крім того, понад 30% квартир на первинному ринку здаються в оренду.

“У Сумах немає значного приросту населення, а основні орендарі - це молоді сім'ї, або працівники за контрактом. Тому попит є на відремонтоване житло або на квартири в новобудовах з меблями. Ціна житла з якісним ремонтом в новобудовах площею до 50 м2 становить 5-8 тис. грн на місяць, а найдешевші малогабаритні квартири з косметичним ремонтом і прийнятним устаткуванням коштують 2,5-3,5 тис. грн на місяць.  Зараз орендарі мають багатий вибір квартир”, - резюмував Олександр Бортник.