З початку року вартість житла на первинному ринку Одеси зросла на 18%

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Одеса-1024x768З початку року вартість житла на первинному ринку Одеси зросла на 18%. Про це розповіла Ольга Архипова, голова Одеського регіонального відділення АФНУ.

За її словами, протягом 8 місяців 2021 року середня вартість квартир в новобудовах Одеси коливалась від 22 тис. грн/м2 до 26 тис. грн/м2. Мінімальна ж ціна на новобудови становить 14,5 тис. /м2, а максимальна - сягає 32 тис /м2. Експертка зазначила, що наразі попит і пропозиція на первинному ринку досить збалансовані. Проте ціна на таке житло залежатиме не лише від його якісних характеристик, інфраструктури та благоустрою, локації і т. ін., а й від можливих законодавчих змін, загальноекономічної ситуації в Україні та регіоні зокрема.

“На мій погляд, до кінця року, якщо не станеться жодних економічних чи епідемічних потрясінь, вартість житла на первинному ринку Одеси може зрости ще в середньому на 3-5% на найбільш якісні об’єкти нерухомості у вдалих локаціях, з належною інфраструктурою. Тобто суттєвих, глобальних цінових змін не очікується. Можна сказати, що наразі ціни майже наблизилися до свого обгрунтованого економічного максимуму”, - підкреслила вона.

Ольга Архипова також розповіла про ситуацію на вторинному ринку Одеси. Так, за її даними, з початку року середні ціни зросли на 7,5-8%. Найбільшим попитом користуються 1-, 2-кімнатні квартири у спальних районах міста: затребуваність таких квартир на 15% перевищує наявну пропозицію. У цьому сегменті житла ціни зросли вже на 10%. Проте, на її погляд, подальша ситуація на вторинному ринку залежатиме від зовнішніх факторів: економічної стабільності в країні та перебігу пандемії.

“За підсумками року найбільш затребувані 1,-2-кімнатні квартири на вторинному ринку можуть подорожчати на 2%. Однак, як і у випадку з первинним ринком, варто очікувати осінньої цінової стабільності. Всі фахівці з досить високою долею обережності коментують ситуацію на ринку нерухомості Одеси. Ніхто не зацікавлений в тому, щоби на ринку посилювались панічні чи ажіотажні настрої. Ринок стабільний, і поки немає жодних передумов, як для зниження цін, так і для їхнього немотивованого зростання”, - сказала фахівчиня.

Водночас, за словами експертки, оренда житла в Одесі зросла в середньому на 20-25%.

“Активізація в сегменті довгострокової оренди житла відбулася з липня до вересня - від сезону відпусток до початку навчального року і повернення студентів в місто. Отже можна сказати, що у вересні будуть сформовані остаточні ціни на оренду житла в Одесі, які відповідатимуть допандемічним цінам у лютому 2020 року. Тобто вартість оренди досягне обгрунтованого максимуму. Проте зростання цін - це також тимчасове сезонне явище. Вочевидь взимку вартість оренди знизиться, через зниження попиту”, - підсумувала Ольга Архипова.