ДАБІ померла! Хай живе ДІАМ!

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
DABI-1

Уряд на своєму засіданні остаточно ліквідував Державну архітектурно-будівельну інспекцію (ДАБІ). Про це повідомив Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

Як зазначає портал МЕтри, ДАБІ був державною установою, яка відповідала за дотримання будівельних норм та введенням будівельних об’єктів у експлуатацію. Відтепер у цій сфері працюватиме Державна інспекція архітектури та містобудування (ДІАМ).

Як наголосив міністр розвитку громад та територій України, 100% штату ДАБІ буде звільнено, жоден співробітник ДАБІ не працює у новоствореній ДІАМ.

«На токсичну та корумповану роботу ДАБІ надходило тисячі скарг, тож ліквідація була просто необхідною. Без цього важливого кроку завершення реформи містобудування було б неможливим. Цього чекала вся країна без перебільшення. І я дякую за довіру та підтримку в просуванні цієї реформи. Президенту, Прем'єр-міністру, колегам з уряду, депутатському корпусу та своїй команді», - сказав Олексій Чернишов.

За словами міністра, вже відсьогодні в Україні запрацює Державна інспекція архітектури та містобудування, яка в роботі кардинально відрізнятиметься від ДАБІ. Зокрема, мінімізованим людським фактором у роботі, цифровізацією процесу отримання дозволів, що нівелюватиме корупційні ризики, а також тим, що у ДІАМ рішення про необхідність проведення перевірок прийматиме не чиновник, а система.

Як зазначив міністр, попереду становлення роботи ДІАМ ще максимальна цифровізація та посилення відповідальності – адміністративної та кримінальної. Вона передбачена у трьох ключових законопроєктах – 5877 та 5655, 5656, усі вони будуть розглянуті найближчим часом.

Результатом роботи має стати відновлення довіри громадськості та бізнесу до державної інституції в цій галузі та створення сприятливих умов для інвестицій.