З початку року вартість житла на первинному ринку Запоріжжя зросла в середньому на 10-12%

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Запоріжжя

У Запоріжжі з початку року вартість житла на первинному ринку зросла в середньому на 10-12%.

Про це повідомив Дмитро Бейда, голова Запорізького регіонального відділення Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України.

За його словами, найбільший попит спостерігається на квартири площею до 60 м2. Водночас на тлі активного розвитку первинного ринку, подальше зростання цін на новобудови буде досить помірним.
“За нашими прогнозами, до кінця року вартість первинного житла може зрости не більше, ніж на 2-3%, але за умови стабільної економічної ситуації в регіоні. У подальшому, вже у 2022 році, динаміка зростання вартості квартир в новобудовах залежатиме, насамперед, від купівельної можливості громадян. Проте зараз є всі підстави стверджувати, що у I півріччі наступного року ціни навряд чи істотно зміняться. У найбільших українських містах, таких, як Дніпро чи Одеса, тенденції до цінової стабілізації спостерігаються з вересня. Відповідно ситуація в регіонах поволі “підтягнеться” до нових ринкових реалій”, - зазначив експерт.

Дмитро Бейда розповів, що на вторинному ринку Запоріжжя вартість житла з початку року зросла в межах 8%. Понад 60% попиту, як вказав він, припадає на 1, 2-кімнатні квартири площею від 32 м2 до 56 м2 переважно в будинках радянської пори в районах з добре розвиненою соціально-побутовою інфраструктурою та із вдалим транспортним сполученням. Фахівець зазначив, що у центральних районах міста діапазон цін на найбільш затребувані квартири складає від $600 / м2 до $800 / м2.
“На вторинному, як і на первинному ринку, до кінця року очікується незначне зростання вартості квартир, адже саме високий попит рухає ціни вгору. Максимальне здорожчання вторинного житла не буде більшим 2%, що також може свідчити про поступову стабілізацію цін”, - підкреслив експерт.

В сегменті оренди в Запоріжжі, як розповів Дмитро Бейда, найбільш популярні 1, 2-кімнатні квартири в будинках, розташованих поблизу вишів. Щомісячна вартість оренди таких квартир коливається від 4 тис. грн до 6 тис. грн.
“Цьогоріч попит на оренду досить помірний, тому мало позначився на цінах для наймачів. За останні 2 місяці орендна ціна зросла в межах 3%”, - сказав він.

На його думку, прогнозований новий всеукраїнський локдаун може збільшити відкладений попит, але в межах 10-15%. Крім того, відбудеться стабілізація цін в усіх сегментах житлової нерухомості.

“У випадку осіннього локдауну в Запоріжжі ситуація на ринку житла майже не зміниться.  Іншими словами, «локдауну» на ринку нерухомості не станеться”, - резюмував Дмитро Бейда.