З початку року у Луцьку квартири в новобудовах економ та комфорт-класу подорожчали на 10-15%

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Luck

У Луцьку із січня по вересень 2021 року вартість квартир в новобудовах економ- та комфорт-класу зросли в ціні на 10-15%.

Про це розповів Ростислав Ганейчук, голова Волинського регіонального відділення Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України.

За його словами, наразі вартість житла на первинному ринку складає від 16,5 тис. грн / м2 до 27 тис. грн / м2. При цьому ціни на квартири у Луцьку та найближчому передмісті майже тотожні. Експерт зазначив, що найбільший попит спостерігається на квартири площею 50-70 м2.

“Станом на початок жовтня у введених в експлуатацію будинках вільних квартир практично немає. Проте покупці, перш за все, звертають увагу не на ціну, а на те, як дбають забудовники про прилеглу до житлового комплексу територію, на архітектурні рішення того чи іншого ЖК, планування квартир, наявність парковки, об’єктів соціально-побутового призначення (дитячих садочків, шкіл, магазинів тощо), вдале транспортне сполучення”, - наголосив Ростислав Ганейчук.

Фахівець зазначив, що окрім високого попиту, важливими факторами зростання цін на первинному ринку Луцька є збільшення собівартості будівництва та зростання заробітних плат. Однак він вважає, що найголовнішим для забудовників у найближчі місяці стане не покриття власних витрат на будівництво, а утримання стабільного попиту.
“Ціна на житло повинна відображати реальну купівельну спроможність громадян. Їх не цікавлять витрати девелоперів, збільшуються вони, чи ні. Насамперед потенційних покупців хвилює, чи буде в них реальна можливість придбати власну оселю. Це добре розуміють забудовники, тому навряд чи до кінця року ціни суттєво зміняться. Наразі сформоване ідеальне тло для стабілізації цін”, - вважає експерт.

Що стосується вторинного ринку, то протягом року вартість квартир планомірно зростала. Ростислав Ганейчук повідомив, що із січня по вересень вартість квартир на “вторинці” збільшилася в межах 8-10%.

“Попит на 1, 2-кімнатні квартири високий в усіх обласних центрах країни. Луцьк не виключення. Протягом року популярність малогабаритних квартир переважно радянського періоду склала понад 60% від усього попиту на вторинному ринку. Проте до кінця року, незважаючи на активність покупців, подальше зростання цін малоймовірне. Звісно, не варто виключати незначні коливання в межах 2-3%”, - наголосив фахівець.

В сегменті оренди у вересні були майже сформовані ціни на подальший квартал. Так, мінімальна вартість 1-кімнатної квартири у Луцьку складає 5 тис. грн / міс., а максимальна - 34 тис. грн / міс. З початку року, як вказав експерт, вартість оренди зросла в межах 10% і до кінця року залишатиметься стабільною.

В разі оголошення нового локдауну, як вважає фахівець, може знизитися, перш за все, вартість оренди квартир. В інших сегментах житлової нерухомості особливих змін не станеться.

“У разі запровадження жорстких (обмежувальних) карантинних заходів, в першу чергу може знизитись вартість оренди житла, адже  студенти та сезонні робітники найочікуваніше будуть змушені повернутися домів. Поки зарано прогнозувати, наскільки може знизитися вартість оренди. Чим довше триватиме локдаун, тим відчутнішим буде падіння цін”, - резюмував Ростислав Ганейчук.