У Запоріжжі до кінця року вартість комерційних приміщень не зазнає відчутних змін

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
photo_2021-01-14_13-08-52

До кінця року вартість комерційних приміщень в Запоріжжі не зазнає відчутних змін.
Про це розповів Дмитро Бейда, голова Запорізького регіонального відділення Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України.

За його словами, протягом року ціна продажу комерційних площ формату “стріт-рітейл” залишається сталою. Проте збільшилася кількість придбань об’єктів вартістю 100-150 тис. доларів.
“Кілька років тому в сегменті комерційних приміщень більшість угод стосувалися об’єктів вартість 60-80 тис. доларів. Зараз потенційні покупці вже готові інвестувати суми вдвічі більші. Проте власники приміщень не квапляться продавати свої об’єкти, що здаються в оренду і приносять постійний прибуток”, - розповів він.
Експерт зазначив, що найбільший попит спостерігається на об’єкти з окупністю 13-14 років. Як підкреслив Дмитро Бейда, 3-5 років тому окупність комерційних площ була на рівні 7-10 років.

За його словами, в сегменті оренди спостерігається незначне зниження активності власників об’єктів, перш за все, за рахунок занизьких ринкових орендних ставок.

“Попит на нежитлову нерухомість під “стріт-рітейл” досить високий. Проте пропозиція стала значно меншою через завищені цінові очікування власників комерційних приміщень. Зараз вартість оренди на 15-25% нижча, ніж була торік”, - наголосив експерт.

Він також розповів про ситуацію в сегменті приватних будинків Запоріжжя. За його даними, з січня-лютого по червень приватні оселі зросли в ціні майже на 10%. Проте з початку літа та дотепер ціни залишаються стабільними.

“До кінця року можливе незначне зниження цін в середньому на 3-5%. Проте вартість найбільш затребуваних будинків площею до 150 м2 залишиться сталою”, - сказав він.

В сегменті земельних ділянок найпопулярнішими є ділянки в центральних районах Запоріжжя, де ціна вже більш як півроку тримається на рівні $5 тис. / сотка. Водночас у найближчому передмісті Запоріжжя середня вартість землі під забудову складає $200 / сотка.

“До кінця року попит на земельні ділянки може знизитися на 10-15%. Проте вже ближче до весни очікується суттєва активізація покупців. Однак ціни залишатимуться більш-менш стабільними з незначними коливаннями в межах 1,5-2%”, - резюмував Дмитро Бейда.