У I півріччі 2022 року в Рівному вартість житла може зрости в середньому лише на 3%

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Rivne-25

У I півріччі 2022 року зростання вартості житла в Рівному може скласти близько 3%. Про це повідомила Ірина Радько, голова Рівненського регіонального відділення Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України (АФНУ).
За її словами, на первинному ринку цінова ситуація залежатиме від рівня попиту та пропозиції, але в перші місяці року особливих цінових коливань не передбачається. Експертка розповіла, що станом на кінець грудня середня вартість м2 в новобудовах становить $800.

“Ціновий діапазон на первинному ринку Рівного досить строкатий: від $600 за м2 в будинках економ-класу на початкових стадіях будівництва до $1700 за м2 в елітних новобудовах. У 2022 році ринок очікує зростання загальних темпів будівництва, крім цього запланована здача в експлуатацію близько 20% від усіх ЖК, що зводяться”, - зазначила фахівчиня.

На вторинному ринку у першій половині 2022 року, як вважає Ірина Радько, буде збережений баланс між попитом і пропозицією.
“Популярність квартир на вторинному ринку зумовлена тим, що вони суттєво дешевші від житла на первинному ринку. Крім того, локація великої кількості будинків радянського періоду також є досить вдалою. Проте ми не очікуємо якихось різких цінових стрибків. Ближче до кінця березня ринок активізується і цінова динаміка стане більш відчутною. Після 2-х років стрімкого зростання вартості житла на вторинному ринку настає час стабілізації і затишшя. До червня місяця вартість квартир на вторинному ринку може зрости лише в межах 2-3%”, - вважає експертка.

У I півріччі 2022 року в сегменті оренди рівненського житла через великий вибір пропозицій ціни залишатимуться сталими.

“Вартість оренди очікувано буде стабільною досить тривалий період. Незначні цінові коливання можливі лише у більш дорогому сегменті, а розмір можливого зростання орендної вартості не перевищить 5%. Надалі популярними будуть квартири з комфортними умовами проживання вартістю 10-12 тис. грн на місяць”, - підкреслила очільниця Рівненського відділення АФНУ.

Вона розповіла, що в сегменті земельних ділянок переважна більшість потенційний покупців, а це понад 60%, цікавляться ділянками площею від 8 соток у межах міста з підведеними комунікаціями під будівництво приватних будинків та котеджів. Станом на грудень 2021 року вартість такої землі становить від $40 тис. - $70 тис. за ділянку.
“У цьому сегменті нерухомості в перші 3 місяці 2022 року навряд чи стануться суттєві цінові зміни. Пожвавлення покупців, а звідси і незначне цінове зростання, можливе не раніше квітня-травня. Якщо не виникне нових форсмажорних умов, то загалом в цьому сегменті протягом 2022 року можна очікувати цінову стабільність: можливе лише точкове зростання вартості землі в певних локаціях. Проте ціни, порівняно з 2021 роком, додадуть в середньому 1-2%”, - сказала фахівчиня.

В сегменті приватних садиб, на її думку, в 2021 році цінова ситуація залежатиме від співвідношення попиту та пропозиції за конкретними параметрами: площа будинку, його стан, локація тощо.

“Впродовж 2021 року популярність готових сучасних будинків площею від 120 м2 до 200 м2 була досить високою. Такі оселі цікавили до 70% від усього активного попиту. Тому цілком ймовірно, в разі переважання попиту над пропозицією, цінова динаміка може бути досить відчутною. Але до квітня 2022 року, до початку “високого сезону”, ціни залишатимуться стабільними”, - резюмувала Ірина Радько.