У Казахстані ціни на житло обвалилися на 20-30%

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
AlmatyЗа півроку в деяких регіонах Казахстану вартість квадратного метра впала майже на третину. Аналітики вважають, що пов'язано це зі зниженням купівельної спроможності казахстанців. Про це повідомив казахський інформаційний портал «Алау».

«Бюджет казахстанців на покупку квартири урізався істотно. Десять мільйонів - така актуальна сума кілька місяців тому, але зараз, буквально в цьому місяці, самі запитувані суми в Алмати були 5-7 мільйонів», коментує оглядач ринку нерухомості Аліна Буравцева.

За даними експертів, за півроку житло найбільше подешевшало в Уральську. Квадратний метр там впав в ціні на 30%, в Таразі вартість квадратного метра знизилася на 27%, в Актобе - на 25%. Найменше змінилися ціни в Алмати і Астані - всього на 15%.
Ріелтори склали список міст з самим доступним житлом. На першому місці Тараз -квадратний метр тут оцінюється в 165 тис. тенге, потім Актобе з вартістю в 173,5 тис. тенге, замикає трійку найдешевших квартир Усть-Каменогорськ - 181,6 тис. тенге за квадрат. Найдорожче житло як і раніше в Алмати - 367 тис. тенге за квадратний метр, потім йдуть Астана і Актау - 343 і 317 тисяч тенге відповідно.


«Якщо говоримо про центральне розташування, то приблизно 350 тисяч за квадратний метр коштує вторинна нерухомість. Умовно однокімнатна квартира в центрі міста площею 30 квадратів може коштувати сьогодні від 30 до 32 тисяч доларів», - говорить про ринок житла в Алмати віце-президент об'єднаної асоціації ріелторів Казахстану Ніна Лук'яненко.

Однак зниження вартості житла відзначається на вторинному ринку. Квартири в новобудовах, навпаки, подорожчали від 8 до 15%. І кількість угод по ним залишається стабільним.

Експерти відзначають, що поки в країні найближчим часом навряд чи буде рости вартість житла, а от зниження цін цілком можливе.