У Білорусі уряд додатково виділив $ 26,5 млн. на пільгове кредитування житла

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
UryadBilorusi

Уряд Білорусі ухвалив рішення про додаткове фінансування житлового будівництва та збільшення обсягу введення житла з держпідтримкою в 2017 році.

Згідно з виданою наприкінці березня постановою Ради Міністрів Республіки Білорусь на пільгове кредитування житлового будівництва буде додатково спрямовано 50 млн. білоруських рублів (близько $ 26,5 млн. за курсом Білоруського Нацбанку).

Видача кредитів буде здійснюватися громадянам, що потребують поліпшення житлових умов, за ставками, зменшеним на 50 відсотків ставки рефінансування Національного банку Білорусі (в даний час ставка рефінансування білоруського нацбанку 15%), з наступною компенсацією втрат банку за рахунок держбюджету країни.

Під наявний обсяг кредитних ресурсів Мінбудархітектури Білорусі доручено затвердити перелік житлових будинків, в який будуть включені житлові будинки в великопанельному виконанні, ті що починають будуватися і з будівельною готовністю не більше 15%, що вводяться в експлуатацію в 2017 році.

Прем'єр-міністр Білорусі Андрій Кобяков в коментарі Белтелерадіокомпанії сказав: "Ми додали ще 50 мільйонів рублів пільгових кредитів, які отримають черговики, які цього потребують. Це об'єкти на території всіх областей і міста Мінська. Ми запропонуємо ще один механізм, який дозволить кредитувати житло з держпідтримкою. При цьому підтримка вже буде надаватися не банкам, для того щоб вони здешевлювали відсотки по кредитах, а безпосередньо громадянам. Трошки зміниться схема. Для громадян це буде не принципово, але важливо те, що ми зможемо залучити до фінансування будівництва житла всю банківську систему країни, не тільки Беларусбанк, але і будь-який банк, в який прийде громадянин і буде там надаватися субсидія безпосередньо".

На думку білоруського уряду, прийнята постанова дозволить ввести додатково не менше 75 тис. кв. метрів житла з держпідтримкою.