Торік іпотеку взяли менше 4% покупців нерухомості

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

За допомогою іпотеки в минулому році було здійснено 3,8% загальної кількості договорів купівлі продажу нерухомості в Україні. Такі дані під час прес-конференції оприлюднив віце-президент Всеукраїнської громадської організації “Ліга експертів України“ Андрій Гусельніков, посилаючись на дані Міністерства юстиції України.

Як зазначив Андрій Гусельніков, всього в минулому році було укладено 394 тисячі договорів купівлі продажу об’єктів нерухомості, з них менше 15,2 тисяч договорів (тобто 3,8%) було здійснено за допомогою іпотеки.

Найвищого рівня іпотечне кредитування досягало у 2008 році. Тоді майже 46,87% усіх договорів купівлі продажу нерухомості було здійснено за допомоги іпотеки.

На думку Андрія Гусельнікова, зменшення платоспроможності громадян, відсутність доступної іпотеки є визначними факторами падіння вартості квадратного метра в Україні .

«Ми бачимо загальне падіння вартості квадратного метру на вторинному ринку. За 12 місяців ми спостерігаємо в середньому по Україні десь 9% зниження вартості квадратного метру», – зауважив експерт.

Андрій Гусельников прогнозує, що за 2017 рік в Україні середня вартість 1 кв. м житла на вторинному ринку загалом може впасти на 12%.