Близько 60% цементу на ринку України – фальсифікат

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
beton-trombi2

За оцінками експертів на підставі вивчення асортименту роздрібних мереж частка фальсифікованого цементу на ринку України становить 60%. Про це повідомила прес-служба Офісу ефективного регулювання (BRDO).

Як зазначили у BRDO, 82% перевіреного фасованого цементу в Україні виявилися підробкою. При цьому більше 50% мали меншу вагу, а близько 60% – не відповідали критерію по міцності.

«За 2016 рік підприємствами вироблено понад 9 млн. тон цементу, а будівельна галузь спожила 9,5 млн. тон. Дефіцит внутрішнього виробництва покривається за рахунок імпорту, в першу чергу – з Туреччини та Республіки Білорусь. 2016 рік продемонстрував скорочення експорту українського цементу на 40% і збільшення імпорту на 41%», - йдеться у повідомленні.

Експерти BRDO зауважують, що на ринку цементу в Україні працюють 24 підприємства, 2/3 з яких – збиткові. Внутрішнє споживання цементу в Україні значно поступається не лише загальносвітовим трендам, а й нашим найближчим сусідам. Україна посідає передостаннє місце в Європі за цим показником.

«Загальна вартість регулювання для бізнесу для одного суб’єкта господарювання на ринку становить щонайменше 400 тисяч гривень на рік. Чинне регуляторне поле стримує розвиток ринку, є перешкодою для нових технологій та виходу на зовнішні ринки, а також не гарантує захист споживачів від контрафактної і небезпечної продукції», - наголошують у BRDO.