У 3-му кварталі нова пропозиція столичних офісів стала найбільшою за останні 3 роки

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
обсяг введення

Ринок офісної нерухомості Києва в 3-му кварталі 2017 року збільшився на 31,7 тис. кв. м., що стало максимальним квартальним обсягом введення починаючи з 1-го кварталу 2014 року. Про це повідомила консалтингова компанія Jones Lang LaSalle (JLL).

На думку фахівців компанії, поточний показник був досягнутий за рахунок виходу на ринок лише одного комплексу - бізнес-центру Astarta, фаз 1 і 2.

«Не дивлячись на значну площу, вже до моменту введення в експлуатацію БЦ Astarta був заповнений більш ніж на 80%, в той час як в 2014 році середній рівень заповнюваності великих об'єктів при запуску становив не більше 20%. Поточний високий показник свідчить про те, що в період відновлення офісного ринку об'єкт може бути успішний при поєднанні хорошою локації, високої якості і грамотної орендної кампанії», - зазначила керівник відділу офісних площ компанії JLL Олександра Глобина.

Обсяг угод на офісному ринку Києва за 3-й квартал склав 41,3 тис. кв. м, за перші три квартали в цілому - 131,8 тис. кв. м. Ці значення на 7-15% нижче показників 2016 року, але більш ніж на 30% перевершують значення 2014-2015 років. Як і раніше в структурі операцій лідирують компанії сектора інформаційних технологій.

Запитувані орендні ставки не змінилися в 3-му кварталі. Максимальна базова ставка знаходиться на рівні 28 дол. за кв. м в місяць (без урахування ПДВ і експлуатаційних витрат). Діапазон базової ставки в бізнес-центрах класу А складає 16-28 дол. за кв. м в місяць, в класі В - 9-17 дол. за кв. м в місяць.