Оприлюднено рейтинг комфортності новобудов столичного передмістя

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Рейтинг-ЖК

Агентство «Євро-Рейтинг» оприлюднило рейтинг комфортності житлових комплексів Київської області на початок 2018 року.

Як відзначили в агентстві, в ході роботи було проаналізовано ситуацію з більш ніж 200 новобудовами. В остаточний рейтинг-лист включено 178 житлових комплексів, які зводять 123 забудовника. У порівнянні з минулим роком рейтинг оновився більш ніж на 60%: у нього увійшло 63 нові будівництва, а покинуло - 45 житлових комплексів. Причини: завершення будівництва, продаж всіх квартир в ЖК, або припинення продажів чи заморожування будівельних робіт.

У класі житла «економ» трійку житлових комплексів з найвищим рейтингом склали: ЖК «Атлант2» і ЖК «Одеський бульвар» (забудовник обох - «Атлант») та ЖК Muller Haus (забудовник Building Development Holding). ТОП-5 кращих забудовників в класі «економ» сформували «Атлант», Building Development Holding, ДСК-ЖИТЛОБУД, ПрофГруп і Domira Development.

У класі житла «комфорт» трійку житлових комплексів з найвищим рейтингом склали: ЖК «Чайка» (забудовник Омокс), ЖК «Зеніт» (перша черга) (забудовник Zenith Group) і ЖК «Нові Теремки» (забудовник Novbud). ТОП-5 кращих забудовників в класі «комфорт» сформували Novbud, Агробудмеханізація, Comfort Life, БФ Синергія і НоваБудова.

У класі житла «бізнес» трійку житлових комплексів з найвищим рейтингом склали: ЖК Krona Park (забудовник Альянс Новобуд), ЖК «Центральний» (забудовник IC Group), ЖК One House (забудовник Савочка В. П.). ТОП-5 кращих забудовників в класі «комфорт» сформували Мартинов, Акрополь Груп, Білий Шоколад, Еркер і ПрАТ Меліоратор.

«В цілому, середня оцінка комфортності житлових комплексів в категорії еліт незначно знизилася, в класах «комфорт» і «бізнес»- підвищилася. Зміни пов'язані не стільки з поліпшенням загальної якості робіт, а з появою нової, більш повної інформації по окремим проектам, а також зі зміною переваг покупців, що також знаходить своє відображення в рейтингу», - вважають фахівці агентства.

В «Євро-Рейтинг» прогнозують, що в умовах стагнації цін на нерухомість і низьку купівельну спроможність населення, більш імовірним буде рух до здешевлення витрат на будівництво з метою збереження існуючої норми прибутку. Це, в свою чергу, зумовить зниження окремих параметрів новобудов і/або відмову від додаткових поліпшень. Лише деякі будівельні компанії мають у своєму розпорядженні можливості та ресурси, які дозволяють їм виділятися на тлі інших і, таким чином вказувати альтернативний напрям розвитку ринку.

Довідково: Оцінка агентством «Євро-Рейтинг» здійснюється по 20 параметрам, перелік і критерії яких варіюються в залежності від класу об'єкта. У підсумковому рейтингу представлені: 55 новобудов економ-класу, 99 об'єктів комфорт-класу і 24 проекту бізнес-класу.

Параметри, за якими оцінювалися житлові комплекси, були зведені в наступні групи: «архітектурні особливості», «конструктивні особливості», «безпека і сервіс», «облаштування території», «місце розташування». Отримані бали підсумовуються і визначають оцінку по кожній групі.
Рейтинг комфортності (Ркф) розраховується за такою формулою:

Ркф=Ао + Ко + Бс + От + М + Оп, де:

Ао - оцінка архітектурних особливостей;
Ко - оцінка конструктивних особливостей;
Бс - оцінка безпеки і сервісу;
От - оцінка облаштування території;
М - оцінка місця розташування;
Оп - оцінка купівельних переваг.