Екс-керівник Києва закликав зважено збільшити столичне будівництво в 3-5 разів

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Saliy3

Колишній керівник міста Києва Іван Салій звернувся з відкритим листом до Президента України Петра Порошенка, Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана та Київського голови Віталія Кличка щодо ситуації із забудовою столиці України.

Як зазначає Іван Салій, його лист фактично є реакцією на публічне звернення до керівників держави та столиці групи колишніх державних високопосадовців, депутатів та діячів науки і культури щодо припинення невгамовного будівництва нового житла в Києві.

Екс-керівник столиці підтримує позицію щодо необхідності провадження продуманої зваженої політики містобудування. Потрібно здійснювати ремонт і реставрацію житлового фонду. Також, українські міста потребують будівництва орендного житла.

Водночас, на думку Івана Салія, припинення нової житлової забудови Києва неможливо, неправильно і згубно.

«Україна мало будує, і при цьому 25-30% обсягів будівництва України – в Києві. Зупинити або пригальмувати будівництво в столиці – це обвалити цілу галузь і створити соціальну напругу», - йдеться у листі.

В Європі середня житлова площа на одного мешканця – 40 кв.м, тоді як в Україні і Києві на одного жителя – 22 кв.м.

Іван Салій вважає, що обсяги будівництва в столиці та інших містах навпаки потрібно збільшити в 3-5 разів. Але зробити це потрібно в рамках зваженої політики розвитку будівництва житла та інфраструктури.

Необхідно реально розпочати масове не латання доріг, а капітальні ремонти та будівництво нових розв'язок, мостів, станцій метро тощо.

«Варто розуміти, що лише 5,7% населених пунктів України мають централізоване водовідведення, каналізацію. Ну і всі – у смітті», - зазначає колишній очільник Києва.

Також, потрібна масова термомодернізація. Її потребує близько 1 млрд.кв.м будівель, із них 400 млн.кв.м у висотках.

«Щодо Києва. Потрібно терміново затвердити без популізму Генеральний план Київської агломерації, який за законом 5 років ніякі депутати Київради змінювати не будуть. І там унормувати висотне будівництво за ринковими критеріями», - йдеться у зверненні.