На ДАБІ чекають антикорупційні чистки

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Minreg

Щоби викорінити хабарників і додати прозорості в будівництво у Держархбудінспекції та її терорганах буде проведено низку перевірок, а деяких її керівників звільнять. Зокрема, керівників держархбудконтролю в Одеській та Херсонській областях відсторонять від займаних посад.  Таке рішення було прийнято під час наради щодо протидії корупції у будівельній галузі  з представниками територіальних органів ДАБІ та будівельного бізнесу за участі Віце-прем’єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадія Зубка.

«Мінрегіон зробив досить багато речей  з наведення порядку в будівельній галузі, починаючи від децентралізації та передачі повноважень і спрощення всіх процедур до запровадження прозорої системи в роботі Науково-технічної ради (НТР), введення нових ДБН, містобудівної політики тощо. Але сьогодні ми констатуємо, що корупція у будівельній галузі залишається. Вона не дає можливості людям повірити у прозорі процедури. І територіальні органи ДАБІ, місцеві і новоутворені органи, яким ми передали повноваження, залишаються в зоні не тільки корупційного ризику, а й інколи стають самим осередком корупції», — підкреслив Геннадій Зубко.

Він навів приклад по будівельному об’єкту в Одесі з класом наслідків СС3, де люди замість очікуваної підземної парковки отримали супермаркет. При цьому дозвіл з заниженим класом наслідків до СС1 був виданий органом архбудконтролю Одеської міської ради.

«Як українці можуть повірити в ефективність реформ, якщо на їх очах відбуваються корупційні речі. Ми маємо спільно вирішити: що саме ми маємо додатково зробити для проведення ефективної реформи будівельної галузі й протидії корупції», – підкреслив Геннадій Зубко.

За результатами наради, Геннадій Зубко повідомив, що прийнято рішення про запровадження обласними прокуратурами моніторингу заяв про безпідставні відмови у видачі дозвільних процедур. Друге – вводиться новий інструмент, який покаже всю ланку проходження документів забудовником. «З сьогоднішнього дня ми починаємо відлік боротьби з корупцією у двох напрямках – дисциплінарному і правоохоронному. Доручив відсторонити від займаних посад керівників держархбудконтролю в Одеській та Херсонській областях. Далі ми будемо рухатися по заявам від громадян і перевіряти діяльність не тільки територіальних органів ДАБІ, а й новоутворених органів по всім містам України», — підкреслив Зубко.