Українцям дозволили порадіаторний облік тепла для квартир

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
teplo

Кабінет Міністрів України прийняв постанову, яка дозволяє громадянам обирати систему індивідуального обліку тепла за допомогою радіаторних лічильників. Це дасть можливість заощаджувати споживання тепла і платити виключно за власним лічильником.

Про це на своїй сторінці у фейсбук повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

Раніше індивідуальний (поквартирний) облік був доступний лише для мешканців будинків з горизонтальною системою опалення. Мешканці старих будинків, з вертикальною розводкою змушені платити за той обсяг, який споживає вся будівля.  Плата ділилась пропорційно площі на всіх. І всі платили однаково.

"Відтепер власники квартир, які встановлять квартирні лічильники (при горизонтальній розводці інженерних мереж у будинку) або прилади-розподілювачі на опалювальні прилади (при вертикальній розводці) зможуть регулювати температуру в своїх помешканнях, заощаджувати тепло і платити виключно за власним лічильником, а не за перевитрати недбалого сусіда. Доплата складе лише за обігрів загальних місць користування та допоміжних приміщень згідно площі їх квартири",- сказав віце-прем'єр Геннадій Зубко.

Читайте також: З 1 жовтня сміттєпроводи в житлових висотках не обов’язкові

При цьому у Мінрегіоні зазначили, що системи обліку за допомогою радіаторних лічильників дозволять лише в тих будинках, де їх встановлять не менше 50% мешканців. Оплата встановлення такої системи здійснюється коштом власників квартир.