Житлові квартали: в 10 разів більше простору для спорту замість госпмайданчиків

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Dnipro

У вересні вступили в дію нові державні будівельні норми щодо містобудування (ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій»), які, зокрема, скасували обов’язкове проектування в житлових кварталах господарських майданчиків для чищення килимів та сушіння білизни.  Натомість у 2 рази збільшені питомі розміри площ для відпочинку дорослого населення та у 10 разів - для занять спортом.

Про це порталу нерухомості «МЕтри» повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

«Благоустрій прибудинкових територій став комфортнішим та зручнішим для людей! З 1 вересня вступив в дію новий ДБН щодо містобудування, який скасував ще одну радянську норму - обов’язкове проектування господарських площ для сушіння білизни та чищення килимів з розрахунком 0,3 кв м на людину. За рахунок цих площ у 2 рази збільшений необхідний розмір майданчиків для відпочинку населення та у 10 разів - для занять спортом. Нові житлові двори мають проектуватися з врахуванням потреб і комфорту населення», - сказав він.

Так, згідно з новим ДБН, питомі розміри майданчиків для відпочинку дорослого населення збільшились з 0,1 до 0,2 кв м на людину, для занять спортом - з 0,2 до 2 кв м на людину.

Читайте також: З 1 жовтня сміттєпроводи в житлових висотках не обов’язкові

При цьому можливість проектувати господарські майданчики за необхідністю залишилась. Майданчики для господарських цілей можуть облаштовуватися на прибудинкових територіях на відстані не більше 100 метрів до найбільш віддаленого входу у будинок за рішенням органів місцевого самоврядування. Розрахунок - 0,1 кв. м на одну особу або 0,25 кв. м на одну квартиру.