В Україні з метою безпеки забудову обмежили «Жовтими лініями»

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
yellow-line

Згідно з новими ДБН Б.2.2-12:2018 "Планування і забудова територій”, які набули чинності 1 вересня, введено норму щодо «жовтих ліній», які мають обмежувати забудову задля безпеки при можливому руйнуванні будівель.

Про це порталу нерухомості «МЕтри» повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

«Тепер в генеральних планах населених пунктів і в детальних планах територій обов'язково повинні бути розділи по лініях обмеження. «Жовті лінії» - обмеження забудови з метою безпеки, щоб при можливому руйнуванні будівлі не постраждали інші споруди і не були перекриті шляхи евакуації», - сказав заступник міністра.

За словами Лева Парцхаладзе, ці лінії визначаються за принципом: чим ближче до евакуаційних шляхів знаходиться будівля, тим нижчою за висотою вона має бути.

Згідно з ДБН, «жовті лінії» обмежують зони можливих завалів житлових, громадських, промислових та інших будівель і споруд, розміщених вздовж магістральних вулиць сталого функціонування, по яких проводиться евакуація населення в особливий період та підтримується транспортне забезпечення виконання рятувальних і невідкладних аварійно-відновлювальних робіт.

Читайте також: В Україні обмежили висотність житлової забудови населених пунктів

Такі лінії обмеження забудови мають визначатися при розробленні документації з просторового планування для категорованих населених пунктів – що мають особливу важливість при цивільному захисті (на території яких розміщені суб’єкти господарювання, що мають важливе економічне і стратегічне значення для економіки і безпеки держави та становлять небезпеку для населення і територій у зв’язку з можливістю радіоактивного, хімічного забруднення чи катастрофічного затоплення).

ДБН «Планування і забудова територій» був розроблений на заміну попередніх будівельних норм, що регулюють містобудування, які діяли ще з 1992 року.