Затверджено програму пільгового житлового лізингу для поліцейських та службовців цивільного захисту

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
DIU

Уряд затвердив Порядок забезпечення Державною іпотечною установою поліцейських та осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту житлом на умовах фінансового лізингу.

Відповідна Постанова Кабінету Міністрів України від 14 листопада 2018 року № 1201 оприлюднена на офіційному порталі Уряду.

Порядок визначає механізм забезпечення держіпотечною установою поліцейських та співробітників служби цивільного захисту житлом на умовах фінлізингу та компенсації частини лізингових платежів за рахунок коштів державного бюджету.

Читайте також: Уряд збільшив статутний капітал ДІУ на 1,6 млрд грн

Відповідно до Порядку для укладання договорів фінлізингу та компенсації частини лізингових платежів необхідно виконати наступні умови:
- перебувати на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов;
- мати вислугу не менше ніж 2 роки (крім осіб, які мають статус учасника бойових дій);
- до досягнення граничного віку перебування на службі залишилося не менше ніж 5 років.

Договори фінансового лізингу та про компенсацію частини лізингових платежів укладаються на строк до дати досягнення співробітником поліції, або служби цивільного захисту граничного віку перебування на службі. Строк дії таких договорів не повинен бути менше ніж 5 років та не може перевищувати 20 років.

У фінансовий лізинг передається житло, що перебувало в експлуатації не більш як протягом 20 років чи реконструкція (капітальний ремонт) якого здійснено не більше ніж за 10 років до укладення договору фінансового лізингу та відповідає нормативній площі житла, яка становить  31,5 кв. метра загальної площі на одинокого заявника чи сім’ю заявника у складі двох осіб та 21 кв. метр на кожного наступного члена сім’ї, але не більше ніж 73,5 кв. метра.

При цьому допускається перевищення нормативної площі житла не більш як на 25 %, при цьому вартість понаднормативної площі житла сплачується лізингоодержувачем авансовим платежем за власний рахунок згідно з умовами договору фінансового лізингу.

Важливо, що вартість 1 кв. метра загальної площі житла, що передається у фінансовий лізинг, не може перевищувати опосередковану вартість спорудження житла за регіонами України, визначену Мінрегіоном та збільшену для:
- мм. Києва, Дніпра, Львова, Одеси та Харкова — у 1,75 раза;
- міст обласного значення з населенням понад 300 тис. осіб — у 1,5 раза;
- міст обласного значення з населенням від 100 тис. до 300 тис. — у 1,25 раза.

Лізингові платежі включають:
1) суму, яка відшкодовує частину вартості житла;
2) відсотки ДІУ.

Розмір лізингових платежів зменшується на суму компенсації частини лізингових платежів, яку перераховує на рахунок ДІУ орган забезпечення житлом. Сума компенсації частини лізингових платежів включає частину суми, яка відшкодовує частину вартості житла, та в повному обсязі суму винагороди лізингодавцю.

Примітно, що розмір частини суми, яка відшкодовує частину вартості житла, визначається з урахуванням стажу служби лізингоодержувача та кількості членів його сім’ї.