Понад 15% торгівельних площ у центрі Києва залишаються незатребуваними

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
крест

Частка вільних приміщень на центральних торгових вулицях Києва станом на серпень 2016 року склала 15,5%. Про це повідомляють експерти консалтингової компанії Jones Lang LaSalle (JLL).

У компанії JLL звертають увагу на те, що в серпні 2015 року частка вільних приміщень на центральних торгових вулицях Києва досягала 19,0% і була максимальною за останні три роки. Але за підсумками серпня 2016 року даний показник склав 15,5% і тим самим продемонстрував зниження на 3,5 відсоткових пункти за рік.

Як зазначають у JLL, складна макроекономічна ситуація в країні, падіння реальної заробітної плати і роздрібного товарообігу, девальвація національної валюти створили значний тиск на попит на приміщення стріт-рітейлу в центрі Києва в 2014-2015 роках. Як наслідок, рівень максимальних орендних ставок на центральних вулицях Києва за останні два роки знизився майже в три рази - до 0,75-0,85 тис. дол. на рік на кінець серпня 2016 року в порівнянні з 2,1-2,2 тис. дол. за кв. м в рік в середині 2014 року.

Втім, поступове відновлення макроекономічних показників з середини 2015 року разом зі зниженням орендних ставок знизили вакантність торгівельних приміщень у Києві.

Однією з основних причин зниження обсягу вакантних площ є зростання попиту на приміщення стріт-рітейлу з боку закладів громадського харчування, в першу чергу локальних гравців. За рік частка ресторанів і кафе в структурі орендарів центральних вулиць зросла на 4 відсоткових пункти – до 25%, причому з кожних 10 нових об'єктів в цій категорії, сім відкривалися на Хрещатику.