Шумові дорожні розмітки на українських трасах стануть обов’язковими

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
doroga

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України пропонує на дорогах вищої категорії (І-ІІ) передбачати влаштування фрезерованих шумових смуг. Відповідна норма міститься у проекті змін у ДБН В.2.3-4-2015 “Автомобільні дороги. Частина І. Проектування. Частина II. Будівництво”. Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

“Шумова дорожня розмітка - це дійсно недорогий та дієвий спосіб підвищення безпеку руху та зменшення кількості авто, які втягуються в дорожньо-транспортні аварії. Наприклад, якщо людина довго знаходиться за кермом і починає засипати, такі шумові смуги можуть врятувати життя. Тому під час оновлення ДБН щодо доріг загального користування ми прописали доцільність влаштування таких смуг на найбільших трасах - дорогах І-ІІ категорії. Тому що безпека людей - це найголовніше”, - написав Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook.

Лев Парцхаладзе зазначив, що під час наїзду на шумову смугу водій автомобіля починає відчувати суттєву вібраційну та шумову дію, що, у свою чергу, сприяє підвищенню уваги на дорозі під час руху вздовж дорожніх узбіч або перед наближенням до ділянки з підвищеною небезпекою. Подібні шумові розмітки широко застосовуються у США, Німеччині, Канаді, Фінляндії, Данії, Швеції, Норвегії та у багатьох з цих країн є обов’язковими при проектуванні нових доріг. “Застосування шумових смуг дозволяє досягти значного зниження рівня аварійності на дорогах, як мінімум в 2 рази. Ми також маємо впроваджувати такі дієві європейські рішення та практики підвищення безпеки руху на трасах”, - додав Парцхаладзе.

Проект змін до ДБН розроблений ДП “ДерждорНДІ”.