Дві компанії корпорації «Укрбуд» оштрафували за змову на торгах щодо реконструкції Шулявської розв’язки

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
PM327image002

Антимонопольний комітет України оштрафував ТОВ «Північно-український будівельний альянс» та ТОВ «Спецбуд-Плюс» на загальну суму 112 мільйонів гривень із забороною брати участь у тендерах строком на три роки за антиконкурентні узгоджені дії під час тендеру на будівництво Шулявської розв’язки в центрі Києва.
Про це повідомила прес-служба Антимонопольного комітету України.

Як зазначають у АМКУ, у ході розслідування, яке проводило Київське обласне територіальне відділення було зібрано докази, щокомпанії «Північно-український будівельний альянс» та «Спецбуд-Плюс» (обидві входять до корпорації «Укрбуд») діяли у змові.

Окрім підроблених документів у одного з фігурантів розслідування, Комітет установив, що зазначені компанії:
- виконували роботи для одних і тих самих генпідрядників, які є членами тієї ж корпорації;
- знаходяться за однією адресою;
- спільно використовують засоби зв’язку;
- мають спільних працівників;
- використовують однакову ІР-адресу для податкового звітування та для входження до електронних кабінетів системи «Клієнт-Банк»;
- надавали фінансову допомогу одна одній;
- надали однакові листи банку замість банківських гарантій;
- мають банківські гарантії та листи, надані одним банком в один день та з послідовною реєстраційною нумерацією;
- надали документи, які мають спільні особливості в оформленні;
- синхронно діяли у часі тощо.

Базуючись на зібраних доказах, 19 червня 2019 р. Тимчасовою адмінколегією АМКУ накладено штраф на ТОВ «Північно-український будівельний альянс» та ТОВ «Спецбуд-Плюс» за вчинення антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів торгів, у розмірі 112 млн грн (по 56 млн грн на кожну з компаній).

Нагадаємо, що у травні Комітет уже штрафував ці ж компанії за інші змови – на торгах з будівництва корпусу Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. Амосова та реконструкції гімназії ім. Бойченка. Тоді штраф склав близько 150 млн грн.

Тоді ж, одна з компаній корпорації “Укрбуд”, ТОВ «Північно-український будівельний альянс» заявила, що не погоджується з рішенням Антимонопольного комітету України про штраф за змову на тендерах. У компанії вважають накладений штраф непідйомним, що може призвести до банкрутства підприємства.