У Києві введення нових офісів скоротилося більш ніж у два рази

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
hoolywer2

Протягом трьох кварталів 2016 року обсяг введення офісних площ в Києві знизився більш ніж у два рази у порівнянні з результатами аналогічного періоду минулого року – до 16,1 тис. кв. м. У 3 кварталі на ринок вийшов лише один об'єкт – будівля в бізнес-центрі «Лагода» (клас В, 9 тис. кв. м). Про це повідомляють експерти компанії консалтингової компанії Jones Lang LaSalle (JLL).

Втім, у компанії JLL зазначають, що в 4-му кварталі обсяг введення в експлуатацію може перевершити сумарний результат перших трьох кварталів 2016 року і перевищити 20 тис. кв. м.

У такому разі річний показник опуститься лише на 10% нижче ніж в 2015 році, і складе 36,5 тис. кв. м. На останній квартал року заявлено введення двох об'єктів класу В – БЦ Protasiv Business Park, фаза 2 (14,0 тис. кв. м) і БЦ на вул. Лейпцизька, 15, фаза 3 (6,4 тис. кв. м).

Через зростаючий обсяг вакантних площ зниження обсягу введення не вплинуло на рівень орендних ставок в офісах. За даними компанії, частка вільних площ у бізнес-центрах Києва за 3-й квартал 2016 року знизилася на 1,5 відсоткових пунктів (в.п.) і склала 19,4%. Зменшення цього показника спостерігалося у всіх класах офісної нерухомості: в класі А він скоротився на 1,1 в. п. (27,6%), а в класі В – на 1,7 в. п. (до 17,0%).

При цьому в третьому кварталі максимальна базова орендна ставка не змінилася і залишилася на рівні 340 дол. за кв. м на рік ($28 кв. м / міс.).