Неподалік від Кирилівської церкви і скандального ЖК Войцеховського можуть побудувати 5 дев'ятиповерхівок

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
naukoviy

У Києві на вулиці Петропавлівській, неподалік від Кирилівської церкви (в зоні захисту історичної пам'ятки), а також скандального будівельного об'єкта Анатолія Войцеховського можуть побудувати п'ять нових 9-поверхівок. Про це повідомило видання Кіеввласть.

«Київська міська державна адміністрація видала відповідні Містобудівні умови і обмеження (ДУО) ТОВ "Стрівер Девелопмент" - "юній" компанії, яка належить проживаючому в Монако громадянину Великобританії Дмитру Візельману. Схоже, будівництво заплановано саме на тих ділянках (адреси повністю збігаються), які в кінці 2018 року Київрада дозволила приватизувати ряду фізичних осіб для будівництва та обслуговування житлових будинків (НЕ багатоповерхівок). Велика частина власників землі - співробітники або засновники підприємств Візельмана», - повідомило видання.

Згідно з наказом Департаменту містобудування та архітектури Київської міської державної адміністрації (КМДА) від 17 травня 2019 року, ТОВ "Стрівер Девелопмент" були видані ДУО на будівництво житлового комплексу з паркінгом. Будівництво заплановано на вул. Петропавлівська, 22-24, 22-24-А, 22-24-Б, 22-24-В і 22-А в Подільському районі Києва.

Відповідно до документу, новобудови планують розмістити на 0,4087 га землі (кадастровий №8000000000: 85: 269: 0067) за договором "про право користування чужою земельною ділянкою". Цільове призначення ділянки - для будівництва та обслуговування житлових будинків; категорія - землі житлової та громадської забудови; вид використання - для будівництва та обслуговування житлового будинку і господарських будівель і споруд. Функціональне призначення земельної ділянки - територія багатоповерхової житлової забудови, частково -  територія садибної забудови, частково - територія вулиць і доріг.

У ДУО відзначається, що максимальна висота будинків може скласти 27 метрів (тобто до 9 поверхів). Остаточну висоту будівель необхідно визначити проектною документацією з урахуванням пам'яткоохоронного законодавства, узгодженого з Міністерством культури, з дотриманням нормативних відстаней від навколишніх будинків і споруд. При проектуванні потрібно враховувати розташування парковок; гранично допустима щільність населення повинна скласти не більше 450 осіб/га. Об'єкт, включаючи вхідні групи, оглядові колодязі та інженерні комунікації, необхідно розмістити за межами червоних ліній навколишніх вулиць.

Проектована ділянка знаходиться в межах історичного ареалу, в зоні регулювання забудови III категорії, в межах охоронної (буферної) зони пам'ятки національного значення Кирилівської церкви (наказ Мінкульту від 10 лютого 2014 року № 65). У зв'язку з цим проектувальнику необхідно отримати висновок у відповідних органів. Крім того, в об'ємно-просторовому рішенні необхідно забезпечити композиційну узгодженість з навколишнім історично сформованим середовищем, забезпечивши узгодженість масштабних пропорцій об'єкта щодо навколишньої забудови.

Як відзначають в Кіеввласті, земля, на якій планується це будівництво багатоповерхівок, знаходиться в приватній власності (зовсім не приноситиме міському бюджету дивіденди у вигляді орендної плати). Нещодавно, 20.12.2018 року, Київрада за процедурою приватизації безкоштовно передала її фізичним особам.

Нагадаємо, що недалеко від можливого будівництва зазначених об'єктів на вулиці Петропавлівська, 40 знаходиться недобудований ЖК «Науковий», на який в січні цього року суд наклав арешт. Будує даний об'єкт одна з компаній скандально відомого забудовника Анатолія Войцеховського. Держархбудінспекція ще в 2016 році звернулася до Окружного адміністративного суду столиці з позовом до ТОВ «Компанія «Будінвест Капітал» про знесення за рахунок забудовника даного ЖК.